DISTRIBUIȚI

Zeci de mii de copii abandonați așteaptă să ajungă într-o familie în care să fie crescuți, iubiți și educați. Data de 2 iunie este cunoscută ca fiind Ziua Națională a Adopției și cu această ocazie Asociația Ador Copiii organizează cea de-a treia ediţie a Conferinţei Naționale pentru Adopție împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna şi ai Asociației ProAs. Atât în cursul zilei de astăzi, cât și mâine se vor purta discuții pe diferite teme legate de adopție, prejudecățile, temerile și miturile care stau în calea multor copii adoptabili să crească într-o familie permanentă.

În cadrul conferinței care se desfășoară astăzi și mâine vor avea loc discuții pe teme precum Relația dintre evaluarea adoptatorilor și caracteristicile copiilor adoptabili, Implicațiile jocului în dezvoltarea psiho-emoțională a copilului adoptat, Noutăți legislative în procedura adopției sau  Acomodarea și premisele integrării copilului în familie. „Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției – specialiști și persoane care doresc să adopte – să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună <<Mama>> și <<Tata>> și are dreptul să crească într-o familie”, a spus în cadrul Conferinței Naționale pentru Adopție, Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii.

În sistemul de protecție socială se află în acest moment aproape 60.000 de copii. Datele parţiale comunicate anul acesta de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) arată că 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi international. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani. Simona Czudar trage un semnal de alarmă și spune că „îngrijorător este faptul că, anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil”.

De asemnea, în perioada 2011 – 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.

„Centrul de Resurse pentru Adopție deschis recent de Asociația Ador Copiii la Timișoara pune la dispoziția viitorilor adoptatori informații pe teme de adopție,cursuri, training-uri, grupuri de suport și consiliere terapeutică individuală, pentru a ușura acest parcurs, foarte solicitant emoțional. Dincolo de acest tip de suport, credem că este nevoie de creşterea numărului de specialişti, dar şi modificări legislative care să uşureze şi în plan juridic acest proces. Facem apel ca modificările propuse pentru Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, la care Ador Copiii a contribuit, să fie aprobate în cel mai scurt timp.”, a subliniat Simona Czudar.

Conferința Națională pentru Adopție, organizată de Ador Copiii – Comunitatea familiilor adoptive, ediția III-a, aduce în centrul atenției copilul adoptabil și prezintă participanților subiecte de natură psihologică și juridică, dedicate atât familiilor adoptive, cât și specialiștilor din serviciile de adopții de stat sau din organizații neguvernamentale autorizate de profil. Scopul este acela de a crește numărul de copii adoptabili integrați în familii permanente, numărul de adoptatori cât și numărul de organizații de părinți adoptivi, autorizate, care pot promova adopția în comunitățile în care activează.

Asociaţia Ador Copiii este o organizație neguvernamentală, înfiinţată în anul 2004 de un grup de părinți adoptivi, cu experienţă în domeniul apărării drepturilor copiilor vulnerabili. Activitatea organizației este bazată pe respectarea drepturilor fundamentale ale copilului şi a convenţiilor europene în materie de adopţie, pe colaborarea directă cu organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile publice implicate în domeniul asistenţei sociale similare şi complementare, şi pe respectarea standardelor de calitate europene pentru protecţia copilului.

Nicoleta POPA

LĂSAȚI UN MESAJ