DISTRIBUIȚI

La nivel mondial, cerşetoria a devenit un fenomen din ce în ce mai alarmant. Pentru unii – o cale de a supravieţui de pe o zi pe alta, dar pentru majoritatea – o afacere prosperă. În Timisoara, peste 1.800 de persoane apelează la mila celorlalti, prin „lacrimi de crocodil” şi poveşti ieşite din comun. Autorităţile locale trag un semnal de alarmă: „Azi cerşetor, mâine agresor!”.

Pentru cei mai mulţi oameni ai străzii – indiferent că sunt orbi, ologi, ciungi sau arşi – cerşetoria a devenit un stil de viaţă. În 2014 erau aproximativ 1.200 de cerşetori în oraşul de pe Bega. Problema cerşetoriei are două aspecte: pe de o parte, timişorenii – în special străinii – cad în capcana „actorilor” şi dau bani din milă, iar pe de altă parte, cerşetorii au devenit mai agresivi şi insistenţi. Autorităţile locale continuă campania de informare şi de conştientizare, initiate în 2012.

Doar în primele trei luni ale acestui an s-au constatat peste 9.000 de contravenţii, în valoare de peste 800.000 de lei. Numărul cerșetorilor creşte în capitala Banatului deoarece timişorenii oferă bani şi nu conştientizează pericolul, astfel că sunt prezenţi şi cerşetori din toate zonele ţării. Piaţa Timişoara 700, Libertăţii, Victoriei, Gara de Nord şi Complexul Studenţesc sunt doar câteva dintre locurile preferate de cerşetori, care, încet dar sigur, încep să pună monopol pe oraş.

Cu privire la Timiş, autorităţile nu au realizat un top al judeţelor cu cel mai mare număr de cerşetori deoarece numărul persoanelor care apelează la mila publicului este unul variabil, în funcţie de mai mulţi factori, precum sezonul, vară sau iarnă.

 „În baza de date a Poliției Locale Timișoara au fost înregistrate, anul trecut, un număr de 1.893 persoane fără adăpost și persoane care apelau la mila publică, din care 207de minori și 1.686 de adulți. Tot în 2014, polițiștii locali au procedat în 2.172 de cazuri la îndrumarea către localitățile de domiciliu a celor depistați în stradă și care au domicilii în alte localități din țară. Pe primele trei luni ale acestui an, au fost constatate un număr de 9.174 contravenții în total, în valoare de 840.360 lei. Dintre acestea, 258 au fost în valoare de 4.800 de lei pentru apelarea, în mod repetat, la mila publicului – de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte, conform Legii 61/ 1991 republicată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin, printr-un comunicat de presă.

Secretul acestei afaceri prospere este modul în care este spusă o poveste ieşită din comun, dar şi vârsta contează deoarece cei vârstnici strâng mai mulţi bani.

Timişorenii au ales să facă un gest „bun” ca şi când şi-ar spăla păcatele în faţa divinităţii, nefiind conştienţi că gestul se întoarce împotriva lor prin nesiguranţa pe străzi.

Noul Cod Penal îi avantajează pe cerşetori deoarece nu mai pot fi pedepsiţi cu închisoarea!

 Cerşetorii nu mai pot fi pedepsiţi cu închisoarea, potrivit modificărilor aduse Codului Penal, care au intrat în vigoare începând cu 1 februarie 2014. Vechea reglementare prevedea ca persoanele care pot munci, dar preferă să le ceară bani trecătorilor ar putea ajunge după gratii, iar pedepsele variau între o lună şi trei ani de închisoare. „Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoarea de la o lună până la trei ani”, se preciza în articolul 326 din vechiul Cod Penal. În prezent, acesta nu se mai regăseşte printre noile reglementări.

În schimb, prevederile recente se referă la cei care exploatează minori sau persoane cu dizabilităţi punându-i pe aceştia să practice cerşetoria. Ei riscă să fie amendaţi sau chiar să fie condamnaţi la închisoare, cu pedepse între şase luni şi trei ani. „Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice sau psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amenda”, se arată în articolul 251 din noul Cod Penal, care se referă la exploatarea cerşetoriei. Dacă fapta este săvârşită de „un părinte, tutore ori de cel care are în îngrijire persoana care cerşeşte” sau „prin constrângere”, aceasta se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Nici cei care cerşesc de bunăvoie nu scapă nepedepsiţi şi vor fi pedepsiţi cu amenzi conform Legii 61/ 1991, republicată, unde, la articolul trei, punctul trei, cerşetoria este considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Autorităţile locale respectă şi aplică legea, DAR ATÂTA TIMP CÂT EA NU VA FI MODIFICATĂ, oricine poate profita. Faptul că persoanele de a doua vârstă vor, dar și sunt obligaţi să iasă pe străzi – este, de asemenea, la fel de grav.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ