La Șag, ce-i prea bun, prea ca la țară, nu se poate face decât cu sudoarea frunții și mirosul greu de bălegar. Despre greutatea mirosului de Șag s-a dus vestea până la deputatul Uniunii Ucrainenilor din România, Ion Marocico. Câțiva locuitori ai comunei Şag i s-au plâns despre faptul că, în ultima perioadă, se confruntă cu un miros insuportabil, provenit de la dejecţiile de origine animală deversate de către proprietarii fermelor de porcine pe terenurile din imediata apropiere a zonei rezidenţiale. Deputatul s-a adresat cu o întrebare ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul Judeţean Timiş, a intervenit în acest caz prin acţiuni de control, aşa cum se arată şi într-un document remis redacţiei noastre de comisarul şef Mariana Lorinczi, la ferma care făcea obiectul sesizării locuitorilor din Șag, aparţinând SC Smithfield Ferme SRL. Un business de creștere a porcinelor care în anul 2009 a primit premiul pentru cea mai mare investiție din agricultura românească, are patru certificate obținute pentru managementul calității, mediului, sănătății și securității ocupaționale și siguranța alimentelor și a derulat de-a lungul anilor 8 proiecte de protecție socială și a mediului.
Așadar, ferma cu pricina nu este una tradițională, a unui mic fermier pus pe fapte mari. Este o investiție masivă, care implică patru ferme, cea de la Șag și cele aflate în parteneriat. Vorbim de investitori care nu mișcă nimic în front fără să fie acoperiți de câte un acord, aviz, și ce mai dictează normele.
Pe lângă controlul la amplasamentul fermei au fost verificate şi documente relevante conform monitorizării impuse prin actele de reglemeritare emise de autorităţiile competente, informează comisarul şef Lorinczi. ”Societatea deţine Autorizaţii Integrate de Mediu pentru toate fermele aflate în apropierea comunei Şag, fermele Pădureni, Parţa, Peciu Nou: cod CAEN 0146 – creşterea porcinelor. De două ori pe an, primăvara şi toamna, se fac lucrări de fertilizare prin încorporare în sol în cazul terenurilor agricole şi prin împrăştiere în cazul păşunilor. Societatea deţine contracte în vederea prestării de servicii de fertilizare a terenurilor agricole cu dejecţii animaliere provenite din mai multe ferme, inclusiv Pădureni, Parţa, Peciu Nou, ferme aflate în apropierea comunei Şag. Societăţile prestatoare de servicii deţin autorizaţie de mediu pentru activitatea desfăşurată conform cod CAEN 3700 – colectarea şi epurarea apelor uzate menajere şi CAEN 3821 – tratarea şi elimi­narea deşeurilor nepericuloase. Înainte de fertilizare s-a efectuat şi o probă – analiză – la îngrăşământ organic lichid (pH, azot total, P2O5, K2O, umiditate, materie organică, etc). Societatea deţine contracte de fertilizare organică, deci implicit acordul, pentru terenurile agricole, încheiate cu consiliie locale ale comunei Parţa şi Peciu Nou, precum şi contracte cu persoane fizice şi juridice din comuna Şag pentru terenurile agricole private din localităţile învecinate. Fertilizarea terenurilor în zonă a început în luna martie şi a fost finaliză în luna mai, în funcţie de condiţiile meteo. Societatea a anunţat primăriile Parţa, Peciu Nou şi Şag printr-o adresă în care se specifică că se intenţionează iniţierea procesului de fertilizare organică”, după cum se arată în raportul comisarului de mediu.
Aşadar, chiar dacă mirosul există, chiar dacă acest aspect îi deranjează pe termen scurt pe cetăţeni, concluziile verificărilor au reliefat faptul că Smithfield Ferme SRL s-a asigurat că respectă toate normele în vigoare.
Reprezentanții societății recunosc că în momentul fertilizării pe terenurile agricole se simte miros specific activităţii, dar acesta se dispersează în aer într-un interval relaţiv scurt. Practic, dacă se împrăștie dejecții provenite de la porci, nu se poate să miroasă a trandafiri. Oamenii din zonă au înțeles procedeul și, anul trecut, nu au făcut nicio sesizare. Dar, după cum am arătat, anul acesta nu au mai suportat asaltul mirosului. Una peste alta, chiar dacă se vede bine, progresul agricol nu miroase întotdeauna la fel de bine.

Mirabela VLAD

din-fila-1-_-i7029A din-fila-2-_-raspuns-timis-plus-2

LĂSAȚI UN MESAJ