DISTRIBUIȚI

Plecând de la o serie de suspiciuni de fraudă, o echipă de control din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş a descins, în perioada 13 – 16 mai 2014, la sediul clinicii Fizio Center din Timişoara.

Cu ocazia controlului la clinica aparţinând SC Fizio Center SRL (al cărei împuternicit ca administrator şi asociat unic la acea vreme era Eugenia Cioca), s-a constatat existenţa unor pacienţi pe numele cărora, încă din luna iunie 2013, s-au raportat şi decontat de către servicii medicale de planning familial. Bănuielile s-au accentuat şi confirmat în momentul în care, chestionaţi fiind, asiguraţii (unii chiar pacienţi ai clinicii de-a lungul timpului) au declarat că nu au beneficiat vreodată de asemenea servicii medicale.
În fapt, Eugenia Cioca s-a implicat personal în colectarea din diverse surse, inclusiv de la societăţi cu activităţi pe linie de protecţie a muncii, de CNP-uri ale unor persoane asigurate. În fals, aceasta solicita lunar decontarea unor servicii de planning familial pe numele unor asiguraţi, deşi aceştia nu trecuseră vreodată pe la clinică, dar şi pe numele unor pacienţi care au fost la clinică de-a lungul timpului, dar au beneficiat de cu totul şi cu totul alte servicii medicale. S-a ajuns chiar în situaţii absolut ridicole. Eugenia Cioca a introdus în fals în listele cu persoanele care ar fi beneficiat de planning familial inclusiv persoane foarte în vârstă, născute în anii 1930 – 1940. Cărora, între noi fie vorba, chiar nu le ardea de planning familial.
Ca să înţelegeţi dimensiunile reale ale jafului la care s-a dedat Eugenia Cioca de la Fizio Center prin fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, aflaţi că respectiva clinică a obţinut decontarea în medie a 800 de consultaţii lunar, fiind astfel înregistrat un prejudiciu în sumă de 231.616,50 lei.
Fiind prinsă cu mâţa-n sac şi încasări necuvenite de peste 2,3 miliarde de lei vechi, prin înşelăciune şi fals, Eugenia Cioca a renunţat la convenţia contractuală (nr. 752) încheiată cu CJAS Timiş pentru toţi medicii clinicii. Şi asta sub pretextul că a încheiat un contract de furnizare servicii clinice cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (mai cunoscută anumitor categorii de angajaţi şi angajatori drept Casa OPSNAJ). Convenţia cu CJAS şi contractul cu OPSNAJ nu se excludeau reciproc. Cum ar veni, cât a putut încasa prin fals, contractul cu CJAS a fost bun pentru d-na Cioca. Mai apoi, când a fost prinsă cu o medie de 800 de consultanţii decontate în fals lună de lună, şi un prejudiciu de peste 2,3 miliarde de lei vechi, şefei de la Fizio Center nu i-a mai trebuit colaborare cu CJAS Timiş. Bugetul statului e bun, dar numai dacă e şi ceva de furat.
După începerea urmăririi penale, şefa de la Fizio Center a avut o atitudine sinceră şi, mai mult decât atât, a şi achitat pre-judiciul, acesta fiind recuperat în totalitate. Nu vă grăbiţi să o plângeţi. În 2013, Fizio Center SRL a avut o cifră de afaceri de 796.833 de lei, iar în 2014 cifra de afaceri s-a ridicat la 929.790 de lei. Probabil că, dacă pe fir nu ar fi intervenit CJAS Timiş, iar mai apoi procurorii, cifra de afaceri aferentă anului 2014 ar fi fost cu cel puţin 100.000 de lei mai mare (asta dacă ne raportăm la valoarea prejudiciului înregistrat prin deconturile necuvenite de la CJAS, din perioada iunie 2013 – iunie 2014).
Pentru că, în forma sa actuală, Codul de Procedură Penală permite acest lucru, Eugeniei Cioca i-a fost pusă în vedere de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara posibilitatea încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Aceasta a declarat în mod expres că recunoaşte comiterea faptelor şi că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare urmărirea penală (înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri în formă continuată).
Acordul de vinovăţie semnat cu Eugenia Cioca prevede, în esenţă, următoarele: pedepse de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru înşelăciune în formă continuată, 1 an şi şase luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, contopirea acestora (a pedepselor), aplicarea unui spor de pedeapsă şi, pe cale de consecinţă, o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În plus, se prevede interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pentru o perioadă de doi ani de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Mai mult, Eugenia Cioca ar urma să presteze, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş (în afara programului său de lucru).
Judecătoria Timişoara a fost sesizată cu privire la încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei anterior menţionat, dosarul fiind înregistrat în 28.05.2015. La termenul fixat pentru 18.06.2015, instanţa a decis amânarea pronunţării pentru data de 25 iunie. La ora închiderii ediţiei tipărite nu exista o soluţie deoarece, la termenul de joi, instanţa a decis din nou amânarea pronunţării, pentru data de 2 iulie 2015. Cel mai probabil însă, soluţia magistraţilor va coincide cu cea menţionată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
Sigur că, în condiţiile în care prejudiciul a fost recuperat integral, iar Eugenia Cioca şi-a recunoscut faptele, pedeapsa cu suspendare şi cele accesorii pot să apară drept juste. Când analizaţi acest aspect luaţi însă în calcul mai multe elemente: valoarea însemnată a prejudiciului, forma continuată a faptelor, de unde s-au obţinut în mod injust, prin fals, respectivii bani (din FNUASS, un fond destinat pacienţilor, oamenii fiind de multe ori puşi să scoată bani din buzunar pentru că nu există fonduri suficiente pentru medicamentele ori intervenţiile medicale de care au nevoie). De asemenea, mai luaţi în calcul faptul că, la ora actuală, Statul Român cheltuie bani grei pentru că în puşcării sunt oameni care au produs prejudicii mult mai mici, unele chiar recuperate, dar care execută efectiv pedepse privative de libertate. În esenţă, Eugenia Cioca a returnat banii obţinuţi în mod injust, va presta muncă în folosul comunităţii (o pedeapsă incomparabilă cu puşcăria) şi va rămâne cu un cazier care oricum nu o prea încurcă.
Important de menţionat că, la ora actuală, activitatea Fizio Center SRL continuă. Nu cunoaştem să existe vreo dispoziţie a unei instanţe ca societatea să nu deruleze în continuare servicii medicale decontate de CJAS Timiş ori Casa OPNAJ. În 23 martie a.c., Eugenia Cioca a cesionat integral capitalul social al Fizio Center SRL către Sergiu Cioca (e vorba, cel mai probabil, chiar de fiul său, dacă este să judecăm după CNP-ul acestuia, menţionat în resursele publice pe care le-am consultat). Societatea este administrată de Ştefania Andreea Bogdan. Care, de asemenea, figurează ca asociată cu Sergiu Cioca şi la Fiziodent Technik SRL-D, înfiinţată în 2015.
Din informaţiile contradictorii furnizate de site-ul CJAS Timiş, nu am putut deduce cu exactitate dacă după deschiderea dosarului penal pe numele Eugeniei Cioca au mai continuat sau nu relaţiile contractuale între CJAS Timiş şi Fizio Center SRL. Solicitarea transmisă pe adresa CJAS Timiş în data de 22 iunie a.c. nu a primit, până la ora închiderii ediţiei tipărite, niciun răspuns.
Sigur că, la ora actuală, o pedeapsă privativă de libertate pentru Eugenia Cioca ar schimba lucrurile. V-aţi gândit însă cam ce muncă titanică a însemnat documentarea activităţii infracţionale a Eugeniei Cioca, verificarea celor (în medie) 800 de deconturi obţinute lună de lună prin fals, inclusiv convocarea la audieri a pacienţilor ale căror CNP-uri au fost utilizate la comiterea infracţiunii de înşelăciune? Una titanică, vă asigurăm. Dacă acesta este efectul dosarului, este lesne de dedus că procurorul de caz şi-ar fi putut îndrepta atenţia spre lucruri realmente mai importante.

Cătălin DOCEA

mpdf-(1)-_-fizio-center-2 33-RPI-(1)-8

 

LĂSAȚI UN MESAJ