Primarul Nicolae Robu, în 2014: „Cu proprietarii nu am mai avut nicio discuţie, trebuie să se ţină de cuvânt, sigur că e dreptul lor să facă altfel, dar se descalifică în ochii mei dacă se va ajunge acolo”.

Liceu1Schimbări majore în centrul Timişoarei. Fundaţia CARITATEA este proprietarul terenului pe care se află atât fostul Liceu de Arte Plastice, cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş. Primăria Timişoara a emis certificatul de urbanism pentru demolarea clădirilor. Autorităţile locale vor primi o bucată de teren de 400 de metri pătraţi pentru lărgirea la patru benzi a străzii 20 Decembrie 1989.

În toamna lui 2014, Ministerul Culturii – prin Direcţia Judeţeană de Cultură, a acceptat studiul istoric depus de proprietarul întregului ansamblu. În această situaţie, imobilele pot fi demolate. Edilul-şef a fost acuzat de o parte din comunitate c ă distruge o zonă cu valoare istorică, iar acesta a vorbit despre „grupuri de interese nelegitime” ce descurajează venirea unor noi investitori. Una dintre variantele din acea vreme a fost construirea unui hotel, cu facilităţi pentru conferinţe şi nu numai. Pe terenul din curtea fostului Liceu de Arte Plastice a fost amenajată o parcare cu taxă.

Următoarea etapă este obţinerea autorizaţiilor pentru demolarea celor două imobile.

Liceu2„Am dat aprobarea pentru certificatul de urbanism în acest sens (n.r. – pentru desfiinţare). Eu sunt, aşa cum m-am declarat de la început, absolut de acord cu demolarea acestei clădiri, care nu a fost niciodată monument, care arată foarte rău, care este în total dezacord cu toată arhitectura zonei: şi cu clădirea Liceului Electromotor de alături, şi cu clădirea primăriei, cu absolut tot ce avem în zonă. Este normal ca un proprietar să îşi poată valorifica proprietatea conform prevederilor constituţionale. Se va demola tot. Şi Inspectoratul Şcolar. Nu ştiu dacă deodată, dar tot ce are în proprietate (n.r. – Fundaţia CARITATEA), pentru a-şi valorifica proprietatea la maximum, în ansamblul său. Am rezolvat problema sediului pentru Inspectoratul Şcolar, se mută la unul dintre licee, pe Aradului. Noi suntem deschişi să ajutăm inspectoratul. Cu proprietarii nu am mai avut nicio discuţie, trebuie să se ţină de cuvânt, sigur că e dreptul lor să facă altfel, dar se descalifică în ochii mei dacă se va ajunge acolo. Au promis că ei vor ceda o parte din teren pentru a putea da un profil normal acestei străzi foarte importante, strada 20 Decembrie 1989. Dar eu nu am mai vorbit cu ei”, a declarat primarul Nicolae Robu.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ