• Societatea românească, între DEPRESIE şi EUFORIE

Conf.univ.dr. Monica Ienciu: „Este extrem de importantă reţeaua de suport social”.

Episoadele maniacale şi depresive, ce duc până la tentative de suicid, rămân una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc şi nu numai. Devenit un fenomen mondial, persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară devin etichetate şi, astfel, izolate de societate. Conf.univ.dr. Monica Ienciu – şef Secţie Psihiatrie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, şi dr. Ileana Stoica, medic primar-psihiatru, şef Secţie Centrul de Sănătate Mintală, au prezentat „momentul zero” al bolii, cauzele şi ce soluţii există pentru ca aceste persoane să revină la o viaţă normală – dar şi cum familia şi societatea joacă un rol foarte important. Conferinţa de presă despre tema de faţă a avut loc în sala ROMA 2 a hotelului Timişoara, de la ora 12:30.

Obiectivul Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (A.R.P.P.) – prin intermediul campaniei „Ajută-i să-şi găsească echilibrul!” – este sprijinirea persoanelor cu tulburare afectivă bipolară în demersul lor de a-şi recâştiga stabilitatea şi bunăstarea psihică pentru a putea duce o viaţă normală. Potrivit A.R.P.P., boala afectează atât starea emoţională, cât şi cea psihică a individului – fiind o problemă majoră de sănătate. Agresivitatea, comportamentul sexual inadecvat, stările de tristeţe exacerbată şi gândurile suicidale sunt doar câteva dintre elementele ce caracterizează episoadele maniacale şi depresive. Campania de informare se desfăşoară şi la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi – pentru o mai bună înţelegere a bolii şi a persoanelor care au această afecţiune. Astfel, societatea trebuie să devină un aliat în procesul integrării persoanelor cu tulburări afective bipolare.

Există o persoană care, permanent, să fie într-un echilibru perfect?

Conf.univ.dr. Monica Ienciu consideră că „toţi avem perioade mai triste şi mai fericite. Nu orice modificare a dispoziţiei înseamnă boală. Pentru persoana depresivă, doar trecutul contează. Ca şi când în viaţă nu s-ar fi întâmplat nimic frumos. Prezentul este fără culoare. Viitorul nu există pentru persoanele depresive. Gândurile, uneori, sunt foarte multe şi se succed rapid. Alteori, mai puţine şi persoana are sentimentul că este într-un vid. Conţinutul gândurilor este unul negativ, consideră că nu are nicio valoare: «Trăiesc în această lume degeaba»”. Omul are drept asupra vieţii sale. Însă, conf.univ.dr. Monica Ienciu trage şi un semnal de alarmă, explicând că „în momentul în care are idei suicidale, este o boală şi pacientul trebuie ajutat”. Persoana depresivă are modificat şi comportamentul şi, astfel, nu mai doreşte să se implice în activităţi şi relaţii sociale.

În timpul episoadelor de manie, pacientul poate avea, de exemplu, reacţii hipermetrice, poate face diferite abuzuri şi reacţiona într-un mod violent, la primul impuls – fără să-şi dea seama că ceva ar fi în neregulă.

Ce rol joacă familia în procesul de vindecare, alături de echipa terapeutică?

„O familie cu multe contacte sociale devine mai retrasă. Prietenii se tem de persoanele cu tulburări afective bipolare, astfel familia rămâne ca o «insulă», unde singurele relaţii sunt cele din cadrul ei. Acesta este impactul cel mai devastator, ce influenţează anumite concepţii de a solicita ajutor. Persoana cu astfel de tulburări este considerată bolnavă şi cu cât intervenim mai repede, cu atât avem şanse terapeutice mai mari. Familia trebuie să contribuie la îmbunătăţirea comunicării cu echipa terapeutică. Trebuie să existe un optimism bazat pe realitate şi încredere reciprocă. Pentru familia şi apropiaţii unui pacient cu tulburare afectivă bipolară, interacţiunea cu acesta poate să fie uneori o reală provocare, însă rolul rol în gestionarea afecţiunii este unul determinant. Pacienţii trebuie încurajaţi că boala se tratează”, a spus dr. Ileana Stoica.

Astfel, din spusele celor doi specialişti, impactul nu este doar asupra individului, ci şi asupra comunităţii şi societăţii întregi. Familia este principalul partener al echipei terapeutice.

 „Ajută-i să-şi găsească echilibrul!”, campania Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, este realizată cu sprijinul companiei AstraZeneca şi completează campania din noiembrie 2014, „Regăseşte-ţi echilibrul!”.

De cele mai multe ori, pacienţii îşi pierd locul de muncă deoarece nu îţi pot continua rolul social sub tratament. Vârsta de debut a tulburării afective bipolare este de 21 de ani dar, în foarte multe cazuri, există simptome încă din adolescenţă.

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie urmăreşte să dezvolte domeniul sănătăţii mintale şi coordonează – prin mijloace ştiinţifice specifice psihiatriei – activităţi cu scopul de a ameliora starea mintală a persoanelor cu afecţiuni din această sferă. Din spusele celor doi specialişti, în România nu există o statistică în adevăratul sens al cuvântului. În general, într-un an, sunt depistate 25-30 de cazuri cu tulburare afectivă bipolară.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ