DISTRIBUIȚI

Premieră pentru Galeria „Calpe” din oraşul de pe Bega. Iubitorii de frumos, dar şi cei curioşi cu privire la efortul depus de artişti, au avut ocazia de a admira prima expoziţie realizată numai din instalaţii. Este vorba despre „Infinity”, sub semnătura artistului Lorri Stanciu. Vernisajul a avut loc pe 30 iunie 2015, de la ora 18:00, şi poate fi vizitată până pe 10 iulie. La eveniment a fost prezentă Alexandra Ionescu-Titu, profesor universitar doctor la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest, care a prezentat expoziţia.

Lorri Stanciu lucrează cu obiecte care emoţionează, care semnifică dincolo de imediata lor prezenţă.

„Am aşteptat cu emoţie, ca întotdeauna când este vorba despre unul dintre artişti la a cărui formare am contribuit, prima expoziţie de anvergură în oraşul unde s-a format din punct de vedere al studiilor. Preocupările lui pentru joacă – joc, jocuri, măşti şi, în general, o recuzită de obiecte cu care se performează – şi acest mod de a performa se leagă neapărat de o semnificaţie şi nu se epuizează doar în jocul formelor. Dincolo de semnificaţiile şi interpretările ludice, majoritatea compoziţiilor lui Lorri Stanciu respectă un principiu formal, cel al circularităţii spaţiale sau temporale – asociate sau complementate de compoziţii lineare. Cromatica intensă, bazată pe armonii îndrăzneţe, care nu devin preocuparea principală, legată mai ales pe funcţia metaforică, dezvoltă o retorică proprie, uneori subliniind semnificaţia sau suplimentând-o, susţine originalitatea discursului. În aceeaşi măsură ea impune o consistenţă materială, substanţială condiţiei conceptuale a creaţiei tânărului artist”, a mărturisit prof.univ.dr. Alexandra Titu.

Artistul Lorri Stanciu a avut expoziţii fie de pictură, fie de grafică. „Măştile româneşti” (Galeria MANSARDA, Timişoara, martie 2012), „Atitudini ludice” (Castelul de Artă, Drobeta-Turnu Severin, iulie 2013) şi „Fragmente Iluzorii” (Galeria MANSARDA, Timişoara, martie 2012) sunt doar câteva şi, de data aceasta, a prezentat în faţa publicului timişorean prima expoziţie creată pe bază de instalaţii.

Alexandra Titu a adăugat că „acum ne-a luat prin surprindere, elaborând aceste instalaţii care au un caracter ludic, ironic, de comentariu, observă nişte lucruri şi practică acest gen de parabolă simplă şi explicită. Uneori, metafora funcţionează doar la nivel formal şi sensul semnalează posibilele deschideri înspre un câmp semantic mai dens. Din punct de vedere formal, deţine cheia exponatelor care sunt coerente la nivelul preocupării în ce priveşte structura generală a compoziţiei. Astfel, se confruntă două situaţii opuse, dar mai curând complementare: friza generală şi construcţia de cerc, arc de cerc, elipsă, deci pe aceste forme geometrice curbe. Pe de altă parte, este permanent ocupat de jocul cu semnificaţiile de la nivelul culturii vechi, în problematici acordate la începutul modernismului, vorbesc despre tema cheii, cu cele legate de percepţie, inclusiv de cea culturală. Toate instalaţiile au un joc metaforic interior, unul alegoric, parabolic. Câteva dintre ele fixează temele generale pe care se ocupă creaţia sa. Este vorba de receptarea în general, de deluzoriul capacităţii noastre de percepţie şi de lupta omului de a-şi apropia distanţe, timpuri, extrem de limitate de aparatul senzorial – cel care deschide drumul spre imaginar”.

Cei prezenţi au avut ocazia de a admira imaginea unei comete în faţa căreia este plasată o pereche de ochelari obişnuiţi, o instalaţie cu un grup de pinguini – metafore ale umanităţii, o structură convenţional invizibilă de trasee energetice şi nu numai.

Emoţionat, artistul a mărturisit că Timişoara i-a oferit şansa de a-şi începe şi încheia studiile în domeniul artei. Lucrările au fost realizate în doi ani. „Sunt un artist care are nevoie acută de ceva nou, instalaţia îmi permite să fiu eu însumi în fiecare lucrare. Mă simt ataşat de fiecare în parte. Am căutat să fac un pas şi spre privitor. În lucrarea cu pinguinii am vrut să am un reproş faţă de privitorii care nu au o legătură sensibilă cu arta. Trebuie să te apropii de oameni ca să te cunoşti. Trebuie să te apropii de lucruri ca să le simţi esenţa”, a concluzionat Lorri Stanciu.

A. STOICA

„Infinity” – galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ