DISTRIBUIȚI

În premieră, Timișoara găzduiește de joi până duminică Campionatul Național de Volei pe Plajă pentru Seniori, la masculin și feminin. În total, sunt puse la bătaie premii de 3000 de euro pentru cele mai bune echipe. Campionatul național este prima din seria de patru competiții găzduite de Timișoara vara aceasta, toate organizate de clubul ACS Agroland.

Inițial, era planificat ca la Timișoara să aibă loc doar turneul CEV Beach Volleyball Satellite din luna august, dar cei din Federația Română de Volei i-au rugat pe cei de la ACS Agroland să organizeze și campionatul național de seniori, campionatul național de juniori și cadeți, precum și Balcaniada U20. ”Din cauza unor probleme cu presupusul organizator, federația ne-a solicitat să organizăm noi competițiile. Sigur, asta presupune costuri, dar obiectivul nostru pe termen lung este ca Timișoara să devină cel mai important centrul de volei pe plajă din România. În doi ani, dorim să organizăm și un Campionat European U18, iar în 2018, Mondialul U17. Ne dorim să organizăm și un turneu Masters, cu premii de 25.000 de euro la fiecare gen. Asta presupune tribune de 1000 de locuri, dar ne dorim să facem asta și cred că o să reușim repede, și atunci Timișoara va deveni cel mai important oraș în voleiul pe plajă românesc, chiar dacă e cel mai departe de mare”, a declarat Horia Cardoș, fondatorul clubului de volei feminin ACS Agroland.

Un rol decisiv pentru atribuirea competițiilor în Timișoara l-a avut și faptul că Dan Jitaru, antrenorul loturilor naționale de volei pe plajă, este timișorean. Jitaru i-a pregătit pe mulți dintre sportivii care se vor bate pentru titlul național. ”La băieți, avem două echipe de juniori care au reușit clasarea pe primul loc la competițiile de la Arad și Cluj, care nu au punctat în clasamentul federației, dar s-au bucurat de o participare numeroasă (n.r. Marius Roșu-Laurențiu Bădiceanu și Mircea Roșu-Sergiu Călin). Din ce simt eu, echipa Robert Vârlan-Adrian Mascovits este una interesantă, care se va bate la medalie”, a declarat Jitaru.

Campioanele naționale de anul trecut au fost Ioana Ordean și Adriana Melniciuc, dar Ordean este accidentată, astfel că Melniciuc va face pereche cu Sorina Buz. ”Sperăm să ne menținem în top, să urcăm pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și să ne apărăm titlul”, a declarat Adriana Melniciuc. Pentru CSM Timișoara vor juca Adelina Ungureanu și Iuliana Stoica. ”Având în vedere că eu și colega participăm la o categorie net superioară de vârstă, obiectivul nostru este să avem cât mai multe meciuri în picioare, să căpătăm experiență. Și, dacă se poate, ne dorim un rezultat cât mai bun”, a declarat Adelina Ungureanu, care va juca în august și la Campionatul European U18 de la Riga.

Pentru viitoarele competiții din iulie, campionatul național de juniori și cadeți și Balcaniada U20, nu vor fi premii în bani, dar pentru turneul CEV Beach Volleyball Satellite organizatorii au un fond de premiere de 7500 de euro. De asemenea, cei de la ACS Agroland vor să pună bazele la Timișoara a unei academii de volei pe plajă, unde tinerii antrenori din țară să învețe de la antrenori din străinătate.

Campionatul Național de Volei pe Plajă pentru Seniori începe joi la ora 15, doar cu calificări. Sunt puse la bătaie șase locuri pentru tabloul principal, unde mai sunt calificate din oficiu alte zece echipe. Vineri și sâmbătă, de la ora 9, vor începe partidele de pe tabloul principal. Semifinalele, finalele mici și mari vor avea loc duminică, toate, în Parcul Rozelor.

Anda DELIU
(foto: facebook.com/pages/Beach-Volley-Timisoara)

LĂSAȚI UN MESAJ