DISTRIBUIȚI

Edilul Nicolae Robu: „Există un număr ridicat de persoane care nu au adăpost, au ajuns la marginea societăţii. Oferta de aici îşi propune tocmai salvarea şi integrarea lor”.

Astăzi a fost inaugurat primul centru destinat persoanelor fără adăpost, realizat de Primăria Timișoara (PMT) prin accesarea de fonduri europene. Valoarea proiectului – realizat în 27 de luni – a fost de aproximativ trei milioane de lei, TVA inclus, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 2,4 milioane de lei. La deschiderea centrului de pe strada Telegrafului – unde se află și cantina socială a PTM – a fost prezent primarul Nicolae Robu și liberalii  Adelina Târziu, consilier local, Georgeta Rus, consilier județean, și Viorel Coifan.

 „Timişoara nu îşi propune să devină un oraş asistenţial. Suntem oameni care înţelegem realităţile în care trăim. Există un număr ridicat de persoane care nu au adăpost, au ajuns la marginea societăţii. Oferta de aici îşi propune tocmai salvarea şi integrarea lor. Dincolo de infrastructură, este important că aici se oferă servicii de către persoane foarte bine pregătite. Se încearcă lămurirea persoanelor care vor veni să-şi schimbe viaţa. Aici se stă cel mult doi ani de către persoanele care au buletin de Timişoara, ajunse fără locuinţe, iar alte persoane, având buletin pe alte localităţi – din alte judeţe, vor fi supuse atenţiei personalului de specialitate din centru timp de două săptămâni. Ele vor trebui să fie preluate de către autorităţile din oraşul de baştină. Nu putem proceda altfel, pentru că ne-am trezi că Timişoara ar deveni un pol de atracţie pentru oameni care nici nu îşi propun să intre în rând cu lumea”, declarat primarul Nicolae Robu.

Nu mai puțin de 50 de locuri sunt puse la dispoziția celor care duc o viață grea, dintre care 35 în sistem rezidențial, pentru cei din Timișoara. Cu cei aproximativ 687.000 de euro au fost au fost realizate mai multe lucrări de reamenajare și construcție prin care au fost extinse clădirile existente și grupurile sanitare, precum și achiziționarea de mobilier și aparatură electrocasnică pentru centru. De asemenea, a fost montat un lift, iar una dintre clădiri este destinată oamenilor străzii care au buletin de TM, pe când cealaltă – pentru persoanele cu domiciliul în alte județe. Doar cei care nu au adăpost și au împlinit 18 ani vor putea beneficia de serviciile noului centru. Sunt asigurate și servicii  medicale, de consiliere și suport psihologic, condiţii pentru asigurarea igienei personale și nu numai.

În curtea centrului este amplasat un panou electronic unde rulează realizările primarului Robu din primii trei ani de mandat. Edilul a spus că „aşa a fost stabilit să fie amplasat un panou şi aici, este doar o întâmplare că acum rulează aceste realizări”. În interiorul clădirii, jurnaliștii au observat și un tablou cu Nicolae Robu, în semn de mulțumire pentru implicare, iar edilul l-a luat de pe perete.

 „Ne vom ocupa de reintegrarea, dar si de întoarcerea lor în familii, dacă este posibil. Vor pleca cu diplome şi cu locuri de muncă, pe cât posibil. Cei fără adăpost vor fi evaluaţi de către medic, asistent medical, psiholog, asistent social. După ce sunt deparazitaţi și îmbrăcaţi cu haine curate, ei vor trece la evaluarea medicală şi cea social. Se investește foarte mult în acele persoane care doresc o viață normală și doresc să revină la o viață normală. Știm că rata de succes este destul de mică, însă avem datoria umană să facem tot ce putem pentru cetățenii orașului”, a spus directorul noului centru, Rodica Cojan.
A. STOICA

Primăria Timișoara are primul centru destinat oamenilor străzii.

LĂSAȚI UN MESAJ