DISTRIBUIȚI

Zeci de timișoreni au participat ieri la vernisajul expoziției „Arme de foc din colecția Muzeului Banatului” – un eveniment realizat în parteneriat cu Brigada 18 Infanterie „Banat”. Curioșii au admirat aproximativ 90 de arme din diverse perioade precum pistoalele atribuite ultimului pașă de Timișoara, „Pipernița” de tip Mariette a juristului timișorean Gozsdu Elek, una din puştile de vânătoare ale lui Dionisie Linţia și pistolul cu cremene al lui Victor Vlad Delamarina. Nu a lipsit nici trupa de artiști PEREGRINII, care a încântat publicul prin muzică istorică. Expoziția poate fi vizitată până în 27 septembrie, la una dintre mansardele Bastionului MARIA THEREZIA.

Claudiu Ilaș consideră că este cea mai frumoasă expoziție de când ocupă funcția de manager al Muzeului Banatului. Consiliul Județean Timiș este sponsor al evenimentului, iar vicepreședintele Florian Zanfir – încântat de reușita expoziției – i-a amuzat pe cei prezenți. Acesta a spus că „văzând armele, m-am gândit să îi cer una domnului director, pentru că este nevoie de o luptă mai dreaptă în zilele noastre”.

Chiar dacă nu fac parte din grupul celor de foc, organizatorii au decis că merită ca publicul timișorean să admire și armele cu aer comprimat. Muzeul Banatului deţine în colecţia sa o puşcă cu aer comprimat sistem Girandoni, de la începutul secolului al XVIII-lea. 

„La începutul lui 2010, după finalizarea expoziției de arme albe, deja îmi planificam ca următoarea să fie cu arme de foc, o mare parte dintre ele fiind restaurate în ultimii ani. Am pregătit aproape 90 de piese, cele mai reprezentative. Armele militare sunt cele mai multe. O colecție aparte sunt cele balcanice și turcești. Nu lipsesc nici cele de vânătoare. De la arme cu praf de pușcă, ajungem până la armele folosite în al Doilea Război Mondial. Colecţia de arme a Muzeului Banatului este una foarte bogată şi valoroasă. Având în vedere faptul că doar o parte din aceste piese au fost prezentate în trecut, în expoziţia de bază a muzeului, considerăm că este o ocazie unică pentru publicul timişorean să vadă într-o singură expoziţie aproape întregul arsenal al muzeului”, a spus muzeograful Zoran Marcov.

La eveniment a fost prezent și colonelul Iulian Daniliuc, locţiitorul comandantului Brigăzii 18 Infanterie „Banat” Timişoara – fericit de numărul mare de curioși interesați de evoluția armelor de foc.

A. STOICA

Expoziţie arme Muzeul Banatului din Timișoara – galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ