DISTRIBUIȚI

Asistăm în acest moment la transformarea unei probleme de o importanță majoră pentru România, cum este noul Cod Fiscal, în temă de campanie a luptei electorale dintre PSD si PNL.

Lipsa de viziune politică și economică, demonstrată de  PNL, care a votat Codul Fiscal în unanimitate în Parlament, iar acum nu este capabil să ne lămurească dacă este pentru sau împotrivă, împreună cu cinismul electoral al PSD, bine servit de discursul populist, riscă să provoace, mai degrabă, dezechilibre bugetare, care vor fi plătite de cetățeni după alegeri.

 Asistăm practic la o competiție pe populism. Vedem cum PSD marchează puncte electorale în dauna PNL, prin propagandă populistă, iar foștii parteneri din USL, încearcă să le confiște muniția electorală.

,,Este benefică o reducere a poverii fiscale, dar adoptată o dată cu un set de măsuri fiscale care generează dezvoltare economică bazată nu pe creșterea consumului ci pe creșterea inverstițiilor și implicit a locurilor de muncă. Până în acest moment, asistăm la o mărire a salariilor demnitarilor, a pensiile diferitelor categorii de privilegiați, inclusiv ale parlamentarilor, și ne așteptăm la o campanie de pomeni electorale care să vină în întâmpinarea alegerilor din 2016. La fel a procedat și guvernul Tăriceanu și știm ce a urmat. Aș dori să ne spună Guvernul cum rezolvăm această ecuaţie, cu o reducere agresivă de taxare a TVA, cumulată cu o creştere masivă pe partea de cheltuieli de personal fără a compensa cu măsuri economice sustenabile de dezvoltare.

Marii afaceriști de genul lui Ghiță, Tăriceanu sunt disperați ca acesta să fie promulgat.  Dar pe reprezentanții IMM-urilor și pe cei care dețin PFA-uri i-a întrebat cineva ce măsuri le-ar profita? Pe acei oameni care se luptă zi de zi cu detaliile luate de niște demnitari ce se ascund în spatele unor funcții, majoritatea rupți de realitatea acestei țărI, i-a întrebat cineva dacă au propuneri pentru noul Cod fiscal, propuneri care să stimuleze pe termen lung investițiile în România?

Dispozitiile noului Cod fiscal trimit într-o situatie extrem de delicată SRL-urile, Microîntreprinderile și PFA-urile, aducand o majorare semnificativă a impozitării acestora.

Adică tocmai a clasei mici și mijlocii care în mare parte susține pătura bugetară. Dincolo de beneficiile scăderii TVA-ului ar trebui să ținem cont și de faptul că activitățile independente vor fi sufocate de o fiscalitate excesivă.

Cetățenii trebuie să înțeleagă în ce măsură Codul fiscal aduce beneficii reale, în ce măsură sprijină dezvoltarea economiei pe termen lung, reduce impozitarea și nu aduce cu sine riscul de a mări deficitul bugetar.  În același timp, aceiași cetățeni, cărora li se flutură în față, printr-o excesivă propagandă, faptul că vor scădea taxele, poate ar trebui să știe că printre altele, noul Cod fiscal, prevede că autoritățile locale pot crește impozitele și taxelor locale de până la 50% față de nivelul actual de până la 20%.

O relansare economică trebuie să se bazeze pe 1. reducerea fiscalității, 2. reducerea cheltuielilor bugetare și 3. stimularea investițiilor, de stat și private deopotrivă, într-un cadru corect și transparent. În acest moment nu suntem convinși că scăderea unor taxe nu vor fi compensate cu apariția sau creșterea altora, despre scăderea cheltuielilor bugetare, după cum am văzut, nu poate fi vorba, iar investițiile de stat sunt aproape inexistente, iar cele private străine și romanești sunt alungate de instabilitatea politică, de lipsa unei viziuni economice clare și compromiterea politicienilor de la putere în plan extern.” afirmă  av. Roxana Iliescu, președinte PMP Timiș

Biroul de presă
PMP Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ