DISTRIBUIȚI

Scandalul din cauza Asociației 2021 Timișoara Capitala Europeană a Culturii continuă. Deși în ședința de plen de marți, niciun consilier pesedist nu s-a împotrivit verbal proiectului prin care gestionarea programului cultural, PSD a trimis un comunicat de presă prin care acuză grav modul în care Robu a lăsat asociația fără obiect de activitate.

Social-democrații îl acuză pe Robu că noul statut, care ar fi rezolvat conflictul dintre Horațiu rada și Simona Neumann,  nu a trecut deoarece impune și autoglorificarea sa pe viață. ”Despotic, ilegal, arogant și dornic să servească clienți de casă ai proiectelor pe bani publici, primarul Timișoarei vrea să deturneze proiectul Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii chiar cu riscul de a crea un scandal național și internațional. După ce a ratat impunerea unui statut abuziv în care se autonumea președinte onorific pe viață și după amenințarea ieșirii din asociația desemnată de Comisia Europeană să pregătească implementarea programului cultural, astăzi primarul a orchestrat o manevră prin care a trecut mai multe proiecte importante prin Consiliul Local, într-un exces de abuz de putere. Apropierea campaniei electorale în care trebuie să deconteze mari eșecuri ale «modernizării în forță» pare că i-a luat mințile lui Nicolae Robu și l-a făcut să țintească obsesiv proiectul pentru care se dă peste cap de câteva săptămâni să-l treacă aproape cu japca sub comanda lui exclusivă – Timișoara 2021”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Din nou, proiectele au fost puse pe lista suplimentară, acolo unde tot timpul se strecoară cele mai importante decizii pentru oraș. Iar consilierii nu au putut consulta conținutul a ceea ce trebuiau să voteze! ”Cu câteva zeci de minute înaintea ședinței de plen de ieri, proiectele au apărut pe lista suplimentară, fără documente de avizare și fără note de fundamentare, doar cu niște titluri referitoare la proiectul capitalei europene a culturii. În condițiile în care era vorba despre un proiect esențial pentru oraș și pentru întreaga țară, ținând cont de potențialele implicații internaționale, fără a avea o dezbatere transparentă și fără a exista o documentare serioasă ca bază pentru discuții, grupul de consilieri PSD a refuzat să voteze proiectele și să fie parte într-un simulacru de ședință”, spun cei din PSD Timiș.

Social-democrații spun că două voturi luate telefonic, de la consilieri care nu se logaseră prin Zoom, este ceva neprevăzut de legislație, chiar și în contextul pandemiei. ”Cum a reușit primarul Robu să obțină legal voturile necesare pentru aprobarea proiectelor, rămâne de văzut și de analizat. Cele treisprezece voturi ale PNL și UDMR au fost completate cu încă două ”adunate” telefonic de la doi consilieri absenți de la ședință, în condițiile în care Codul Administrativ nu face referire la această posibilitate”, spun pesediștii.

În incheiere, partidul de stânga pomenește de problema ridicată și de Alin Nica, pierdere premiului Melina Mercouri. ”Dincolo de faptul că e abuziv și ilegal, putem spune că demersul lui Nicolae Robu este unic sau pe cale să devină așa. Asta pentru că liberalul-președinte are toate șansele să devină primul primar din Europa care ratează premiul pentru un oraș capitală europeană a culturii. Și totul din cauza obsesiei unui jupân care crede că funcția de primar îi conferă dreptul de a se ridica deasupra tuturor, chiar deasupra legii, pentru a-și duce ambițiile, orgoliile și obsesiile până la capăt, chiar cu riscul să facă Timișoara și timișorenii de râsul Europei”, mai spun cei din PSD Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ