DISTRIBUIȚI

Un număr smenificativ din bolnavii care au avut covid-19 au rămas cu sechele după boală, cu probleme de respirație și rezistență scăzută la efort. Universitatea de Vest din Timișoara, cu ajutorul cadrelor de la Facultatea d Educaței Fizică și Sport, a pregătit un program de exerciții fizice pentru recuperarea gratuită a tuturor doritorilor, pe baz aunei adeverințe medicale.

Exercițiile propuse de profesorii Adrian Nagel și Bogdan Almăjan presupune atât activități de recuperare respiratorie, dar și musculară. Sesiunile de recuperare vor avea loc în aer liber, pe terenurile UVT, după un program care va fi anunțat ulterior celor înscriși, care o pot face aici.  Cei care se vor înscrie trebuie să prezinte o adeverință de la medic, să nu aibă o saturație a oxigenului sub 95% și să nu aibă comorbidități care să facă ca aceste exerciții să fie contra indicate. ”În calitate de universitate comprehensivă de primă talie la nivel național, UVT s-a implicat prin acțiuni de responsabilitate socială în susținerea comunității și a celor mai vulnerabile grupuri încă de la începutul pandemiei, acum un an. Pentru cazurile celor care au nevoie acută de exerciții fizice terapeutice post-Covid19, punem la dispoziție în mod gratuit servicii specializate de antrenament și coordonare a exercițiilor fizice, o cale recomandată pentru recuperarea rapidă după boala adusă de acest virus periculos. Suntem parte a unei comunități timișorene ce a fost extrem de grav afectate de pandemie, care are nevoie de un suport semnificativ și eficient pentru revenirea la normalitate”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Cei înscriși vor fi evaluți de oe chipă multidisciplinară, formată din medic, kinetoterapeut, profesor de educație fizică și sport, psiholog. Se urmărește:: reducerea riscului de readmisie, ameliorarea calității vieții pacienților, eliminarea/ diminuarea consecințelor negative: respiratorii, musculo-scheletale, neurologice, cognitive, psiho-sociale determinate de COVID-19, precum și reinserția rapidă funcțională, socială și profesională.

Iată ce exerciții se vor face:

1.Reabilitare respiratorie

Tehnici precum relaxarea, respirația diafragmatică, dirijarea aerului în căile respiratorii superioare, tehnici de clearance respirator, igiena bronșică, tehnicile de expansiune pulmonară (presiune expiratorie pozitivă), posturi de facilitare respiratorie, antrenamentul muscular respirator pot fi individualizate pacienților.

ACTIVITĂȚI PROPUSE: KINETOTERAPIE RESPIRATORIE, TERAPIE INCITATIVĂ

2.Gimnastica respiratorie

Mobilizarea și tonifierea mușchilor respiratori, tehnici de ameliorare a supleții musculare și a mobilității articulare, ameliorarea posturii corporale și conștientizarea posturii corecte, antrenament al musculaturii respiratorii.

ACTIVITĂȚI PROPUSE: GIMNASTICĂ RESPIRATORIE, STRETCHING

3.Antrenament la efort

Îmbunătățire semnificativă a fitnessului prin optimizarea funcției cardio-vasculare, respiratorii, a rezistenței la efort, a calității vieții și diminuarea depresiei.

ACTIVITĂȚI PROPUSE: MERS ATLETIC, CICLISM, JOGGING.

4.Tonifierea musculaturii

Exerciții pentru optimizarea activităților zilnice: exerciții de tonifiere generală și specifică, exerciții de echilibru și coordonare.

ACTIVITĂȚI PROPUSE: EXERCIȚII DE FORȚĂ, ECHILIBRU, COORDONARE, GIMNASTICĂ DE RECUPERARE.

LĂSAȚI UN MESAJ