DISTRIBUIȚI

O nouă premieră pentru Universitatea de Vest din Timişoara. Rectorul Marilen Pirtea a semnat protocolul de colaborare dintre Consorţiul UNIVERSITARIA şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de directorul Alexandru Cumpănaşu – privind creșterea calității, eficienței și transparenței sistemului educațional universitar din România. Se vor realiza studii și se vor formula propuneri concrete privind problemele din acest domeniu. Unul dintre scopurile protocolului este alocarea unui procent pentru cercetare şi 4,5 la sută pentru educaţie, din bugetul statului.

„Ne propunem să implementăm, pe fiecare sector de activitate, măcar una dintre măsurile pe care membrii coaliției ni le propun. Un alt scop foarte important este acela de a aduce și alți membri importanți alături de noi și de a întări legătura cu tot ceea ce înseamnă mediu academic din străinătate. Avem nevoie de UVT pentru că legăturile pe care le are universitatea cu diaspora academică sunt unele foarte apropiate” a declarat Alexandru Cumpănaşu, directorul Asociației pentru Implementarea Democrației.

Consorțiul UNIVERSITARIA este format din cele mai prestigioase universități din România. Este vorba despre: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest.

Din Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei fac parte majoritatea sindicatelor şi patronatelor din învăţământ, reprezentanţi ai Consorţiului menţionat şi nu numai. Prof.univ.dr. Marilen Pirtea a devenit vicepreşedinte al coaliţiei şi consideră că educaţia este elementul principal pentru determinarea şi producerea economiei.

„Cu educaţia poţi să faci bani, dar cu bani nu poţi să faci educaţie, cel mult să cumperi nişte diplome. Vrem 1 la sută pentru cercetare şi 4,5 procente pentru educaţie. Am luptat ani în speranţa că finanţarea va creşte şi pentru a ieşi din această subfinanţare totală a învăţământului. De acum nu mai suntem atât de singuri pentru că facem parte dintr-o mare familie, care ne va susţine în promovarea ideilor”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Conform spuselor sale, în acest moment discutăm despre 0,27 la sută finanţare pentru cercetare, aspect foarte dezvoltat în alte ţări din UE, de exemplu.

Asociația pentru Implementarea Democrației este o organizație neguvernamentală din România a cărei misiune este de a contribui la dezvoltarea democrației prin promovarea valorilor şi întărirea instituțiilor de acest tip, precum și susținerea noii generații de lideri.

Alexandru Cumpănaşu trage şi un semnal de alarmă pentru politicieni, declarând că „paradigma de putere s-a inversat. Cine nu va asculta de agenda cetăţeanului, de agenda coaliţiei menţionate, nu va mai fi ales. Nu a mai existat în lume o astfel de coaliţie. Consorţiul UNIVERSITARIA reprezintă o mare parte din elita României”.

Conform spuselor sale, protocolul presupune şi eliminarea incompetenţei din mediul educațional, fiind schimbat modul în care deciziile sunt luate.

Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de membrul PSD Ecaterina Andronescu, a dorit să desfiinţeze sau să diminueze activitatea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi de a înfiinţa un nou organism. Rectorul Marilen Pirtea a anunţat, în premieră, că iniţiativa a căzut în Senat.

„Experiența câștigată de echipa UEFISCDI, din 2010 și până în prezent, este de o valoare considerabilă. Aș fi preferat să stăm de vorbă despre proiectele de cercetare și rezultatele lor. În schimb, trebuie să stăm de pază pentru a menține sistemul funcțional. Trebuie subliniat faptul că în joc este și credibilitatea României pe plan internațional, în contextul în care UEFISCDI a avut un rol esenţial privind procesul BOLOGNA, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuții valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învățământul superior, cercetare-dezvoltare și inovare”, explica Marilen Pirtea.

 A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ