DISTRIBUIȚI

Se poate spune și că după război mulți viteji se arată. Alin Nica a avut cea mai aspră critică a deciziei de carantinare a Timișoarei, la pachet cu Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă, acum, după adoptare. Președintele liberal al CJT nu l-a ”slăbit” deloc pe Dominic Fritz.

Trebuie spus că Institutul Național de Sănătate Publică a propus carantinarea Timișoarei raportându-se la o populație de aproximativ 300.000 de locuitori, cea de la recensamântul din 2010, dar că realment,e populația e cu 100.000 de locuitori mai mare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, format din 40 de membri, a votat cu 30 de voturi pentru carantină, patru abțineri, patru împotriva. Două voturi au lipsit. Alin Nica a spus public că a votat împotriva. ”Nu e un secret, am votat împotriva instaurării carantinei. Existau și alte variante și nu eram într-o situaței limită. Din această perspectivă eu cred că nu s-a făcut o analiză temeinică, personalizată, pe specificul local, care să țină cont de imapctul econmic al acesuti măsuri, impactul social și cle educațional. Toată decizia s-a luat ținând cont doar de facotul medical, care, într-adevăr, e cel esențial, pentru că de asta se impun decizii de punere în carantină. Dar avem experiența de un an în gestionarea pandemiei, cu care să ne putem rafina instrumentele și să nu apelăm la cel mai dur medicament pentru problema cu care ne confruntăm”, a spus Nica.

Nica nu s-a sfiit să-l atace pe Fritz, pe față. ”Nu a avut loc nici măcar o întrunire a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în care să se discute un plan local de adoptare de măsuri anti-covid. Dacă local nu acționează, primarul Dominic Fritz, cel care este președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență și îl convoacă, atunci la ce să ne așteptăm ca măsuri de protejare a economiei locale, de informare a cetățenilor și de conștientizare a pericolului care îi paște. Primarul a avut cadrul, contextul și instrumentele și nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a ascuns focarul de covid de la Biroul de Urbanism. Nu testează angajații, nu are proceduri interne și a expus astfel, populația, de trei ori la infectare în trei situații: la plata impozitelor, la coada de la ghișeele STPT și la coada pentru aprobarea pentru comercianții de mărțișoare. Digitalizarea este inexistentă, a fost mult trâmbițată în campania electorală, dar nu s-a făcut nimic ca săe vităm aceste coz și îmbulzeli ale oamenilor care vin să-și rezolve o problemă pe linia de primărie. Dimpotrivă, vin cu alte lucruri prin care îi pun în pericol pe cetățeni”, a mai spus Nica.

Președintele CJT a mai spus că la Cluj, autoritățile nu au avotat carantinarea urbei, iar că Girocul nu ar fi trebuit să intre în carantină. ”Cluj Napoca în luna noiembrie se afla într-o situație mai dificilă ca Timișoara, cu o rată a infectării de peste 9/1000 și totuși, prefectul județului Cluj și autoritățile locale nu au luat o astfel de decizie, deși INSP a recomandat și acolo să se ia o decizie asemănătoare ca și la noi. Această carantină nici nu a fost pregătită. Nu s-au stabilit mpsuri de protecței socială, de protecție economică a firmelor. A fost trecut sub tăcere că există locuri libere la vaccinare și am fi putut demara deja etapa a treia. Mă întreb de ce nu s-a făcut o informare a populației. Girocul nu a îndeplinit punctajul de punere în carantină, și totuși s-a luat decizia de carantinare. Locuitorii acestei comune pot fi pe bună dreptate supărați că au fost chinuiți și incluși în această decizie forțată, zic eu”, a spus Nica.

Liderul CJT a propus patru măsuri pentru a limita răspândirea virusului. Una se referă la telemuncă, deoarece cele mai multe infectări s-au consemnat la serviciu. Deși din 15 martie abia se dau drumul la programările pentru etapa a treia de vaccinare, Nica a spus că a vorbit cu cei din Guvern să se devanseze startul etapei a treia. Liberalul mai vrea filtre în interiorul localităților, dar doar pentru a-i convinge pe oameni să respecte măsurile, nu doar în scop punitiv. De asemenea, președintele PNL Timiș vrea și măsuri pentru economie, de exemplu, un TVA de 5%, ca la lvirări, și pentru activitatea specifică de preparaea a mâncării la restaurant.

LĂSAȚI UN MESAJ