DISTRIBUIȚI

Totul se învârte în jurul banilor, inclusiv noi, calitatea vieţii noastre, şansa la un trai decent. Iar dacă eşti tânăr, venit nu ai prea mare, calitatea vieţii poate fi compromisă.

Un exemplu concret vine din partea lui Laurenţiu P., un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Timişoara, chiriaş într-o locuinţă construită prin programul ANL. Laurenţiu are un venit lunar net în valoare de 830 lei şi plăteşte în prezent o chirie de 42 de lei pentru o ANL, la care se adaugă cheltuielile locative, estimate de la aproximativ 250 de lei. Îi este greu şi acum, dar îi va fi imposibil după vârsta de 35 de ani, când, conform normelor de funcţionare a programului locuinţelor destinate tinerilor, chiria creşte la 500 de lei pe lună.

Până când Laurenţiu va împlini 35 de ani se pot întâmpla multe, poate găsi un loc de muncă mai bine plătit, poate câştiga la loto sau se poate căsători cu o milionară, zicem şi noi aşa… Dar sunt în momentul de faţă mult cazuri de tineri care ocupă o locuinţă ANL, au un venit modest, poate chiar minim, a cărei chirie creşte peste noapte. Ce soluţii au aceştia în această situaţie? MDRAP răspunde care sunt soluţiile evidente, conform legii. Pe scurt, nu-ţi permiţi chirie ANL, sau să cumperi un apartament ANL, treci la coadă la locuinţe sociale.

Ordonanţa de Guvern nr.6/2014 prevede o serie de măsuri, care permit chiriaşilor cumpărarea locuinţelor închiriate, construite prin programul „constructii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”, în rate lunare, cu un avans de minim 15%, direct de la autorităţile administraţiei publice locale, beneficiind de o valoare de înlocuire de 328 euro/mp. Dar este greu în cazul în care câştigi un salariu minim.

Ministerul Dezvoltării menţionează că prin Programul guvernamental pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, s-a urmărit, în principal, asigurarea situaţiei locative a generaţiei de tineri specialişti, în ideea diminuării fenomenului de emigrare şi facilitarea integrării socio-profesionale a acestora în zonele în care îşi desfăşoară activitatea.

„Precizăm că locuinţele pentru tineri destinate închirierii nu sunt locuinţe sociale. Accesul la aceste locuinţe nu este condiţionat de nivelul veniturilor solicitanţilor lor”, răspunde ministerul unei interpelări referitoare la cazul lui Laurenţiu P., înaintată de deputatul Cornel Sămărtinean.

„Astfel, menţionăm că în situaţia în care domnul Laurenţiu P. nu are posibilitatea să plătească chiria sau să-şi achiziţioneze locuinţa, acesta ar putea renunţa la locuinţa pe care o deţine cu chirie şi ar putea solicita primăriei repartizarea unei locuinţe sociale. În cazul locuinţelor sociale, nivelul chiriei nu va depăşi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenţa până la valoarea nominală a chiriei, va fi subvenţionată de la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde este situată locuinţa socială”.

Ministerul Dezvoltării mai arată că acest gen de chestiuni locative este normal să fi soluţionate de autorităţile locale din moment ce ele gestionează şi imobilele ANL şi cele sociale.

„Reiterăm că scopul programului implementat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe a fost acela de a asigura o locuinţă în regim de închiriere pentru persoanele care nu îşi pot permite închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, venind în sprijinul acestora prin aplicarea unei chirii modice, până la vârsta de 35 de ani, şi care să le permită acumularea unui capital pentru achiziţionarea unei locuinţe, sau plata chiriei reale după 35 de ani.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice îşi exprimă, şi pe această cale, totala deschidere şi sincerul interes faţă de solicitările formulate de către membrii Parlamentului României, ca importantă resursă pentru optimizarea politicilor sale”. Aşadar, dacă vreun deputat din cei mulţi plătiţi are o idee mai bună, să se manifeste prin toate mijloacele prevăzute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ