DISTRIBUIȚI

Compania locală de apă-canal Timiș Aquaitm, care operează în Timișoara și în majoritatea localităților din Timiș, va mări tarifele de la jumătatea acestui an. Noile prețuri se aplică de 1 iulie. 

Creșterea va fi de 15,1%, în conformitate cu creșterea prețurilor și rata inflației. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș  a aprobat noile tarife din 9 iunie. Tariful serviciului de alimentare cu apă  va fi de 5,30 lei/mc, iar cel al serviciului de canalizare va fi  5,33 lei/mc, ambele fără TVA. Acestor tarife li se aplică TVA de 9%. Majorarea se aplică în toată aria de acoperire și este conformă cu o decizie din 15 iunie a Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală.

Cei de la Aquatim spun că scumpirea este și o obligație cerută de UE pentru investițiile din Fondul de Coeziune. Este vorba de 240 de miliarde de eur. Acestea sunt invesitțiile:  22 stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului de epurare și un sistem SCADA regional, de control și monitorizare automată a proceselor. 75% din bani sunt fonduri nerambursabile.

De asemenea, majorrarea e și în conformitate cu politiciele Aquatim. ”Majorarea este de asemenea în conformitate cu strategia tarifară a companiei, care vizează ajustarea tarifelor atât în termeni reali cât și cu inflația și se bazează atât pe o analiză economică cost-beneficiu realistă cât și pe obligativitatea recuperării tuturor costurilor de exploatare şi a constituirii surselor pentru cofinanţarea investiţiilor societății din fonduri europene. Măsura este totodată în conformitate cu prevederile din strategia de tarifare pentru serviciile de apă și de canalizare din Contractul de Delegare încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal Timiș și Aquatim SA și cu planul anual de evoluție al tarifelor pentru perioada 2018-2023”, transmite Aquatim.

Chiar și așa, compania de apă-canal susține că va rămâne unul dintre operatorii cu cele mai mici tarife din țară.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ