DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului a pregătit două expoziții interesante pentru timișoreni și nu numai. Este vorba de ”Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”, ambele cu vernisajele programate joi.

Tradițional deja, la ”Patrimonium 2021” sunt expuse obiectele cu valoare istorică donate muzeului în cursul anului trecut. Piesele au fost recondiționate în Laboratorul Zonal de Restaurare, dar vor fi expuse și artefacte care provin direct din șantierele arheologice ale muzeului. În total, sunt peste 100 de piese:  vase ceramice, obiecte de bronz, pictură, ceramică, sticlă și metale, textile și accesorii vestimentare, carte veche restaurată. Cu această ocazie va fi expus un crucifix ce a aparținut primilog coloniște gemrnai veniți în Banat, descoperit la Dudeștii Noi. De asemenea, va fi prezentată cartea ”Illuminirbuch” a lui Valentin Boltz von Rufach, scrisă în 1600 pe pergament în orașul german Effordt.

La ”Fiare din Beci – legende și oțel” vor fi prezentate săbii și spade istorice, din secolele al XVIII-lea, XIX-lea și XX-lea. Multe provin din dotarea armatei Principatelor Române, după 1830, adică de dinainte și de Mica Unire. La expoziție vor fi prezentări interactive, close-up-uri, și chiar și exemple de mânuire.  Ambele expoziții vor fi în masarda B1 a Bastionului Theresia. Vernisajul va fi joi, 12 mai, de la ora 18. Expoziția ”Patrimonium 2021” va fi expusă până la data de 30 iunie, iar ” ”Fiare din Beci – legende și oțel” va fi deschisă până la 12 iunie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ