DISTRIBUIȚI

Medicamentul antiviral Favipiravir, fabricat în India, are efecte foarte bune în tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus. Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara spun că acest tratament, lăudat și de Gigi Becali, care declarase că intenționa să-l importe prin clinica sa, dă rezultate foarte bune și contra noului virus.

Favipiravirul este un inhibitor al ARN-ului, care până acum se utiliza în tratarea formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanșa infecții mortale. Medicamentul ajută la ameliorarea simptomelor de covid-19, dar și la eliminarea mai rapidă a virusului din corp, ceea ce reduce perioada de spitalizare. Medicamentul a intrat de două luni în schema de tratament pentru covid-19 a Ministerului Sănătății. Este utilizat în țări precum Japonia, India sau China.

Medicamentul se administrează pacienților cu forme medii și se poate fi dat doar celor internați în spital, aflați sub supraveghere medicală, pentru că pot apărea efecte secundare. ”Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu COVID 19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, spune Maria Cerbu, medicul primar de boli infecțioase la Spitalul ”Victor Babeș”.

Există o fereastră foarte scurtă de timp în care medicamentul poate fi administrat. Tratamentul durează cinci zile. ”Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineața și trei seara, și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: înghițiți-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a mai explicat medicul Maria Cerbu.

România a anunțat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întăi în lupta împotriva noului coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ