DISTRIBUIȚI

Cinematograful Studio din centrul Timișoarei va avea o față nouă, complet schimbată. Proiectul de reabilitare a fost finalizat și prevede transformarea cinematografului într-o locație complexă, care va putea găzdui o sumedenie de evenimente artistice, deși în principal va fi un cinema pentru filme de artă. Primarul promite că lucrările vor începe în această toamnă.

Proiectul a fost finalizat și donat de către societatea de asigurări franceză Groupama, în colaborare cu Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort). Clădirea cinematografului aparține primăriei, obținută de la Radef, la fel ca și celelalte clădiri ale fostelor cinematografe de stat. Toate fostele cinematografe, din centru și din cartiere, cu excepția Sălii Capitol unde funcționează Filarmonica, vor fi reabilitate pentru anul când Timișoara va fi capitala europeană a culturii. Practic, valoarea donației este de 150.000 de euro, iar documentația realizată de Groupama și acoperă studiile de arhitectură, rpecum și documentația necesară pentru demararea lucrărilor, inclusiv autorizația de construcție.

Primăria va suporta costul lucrărilor efective și va demara licitația luna viitoare. „Municipiul Timișoara și-a asumat grosul lucrărilor efective, estimate undeva la 18 milioane de lei. În august vom lansa licitația pentru construire, urmând ca în toamnă, lucrările să demareze. Sperăm ca licitația să meargă bine și să putem începe cât mai repede lucrările pe teren. Va fi o cinematecă, un cinematograf dedicat artei cinematografice, nu un cinematograf cu tentă comercială. Vor fi implicați cei mai importanți oameni de film pe care îi avem în oraș în acest nou centru. Nu vom avea oameni angajați în primărie, pentru asta. Vom avea o structură minimală care se va ocupa de toate aspectele administrative pentru toate cinematografele pe care le-am preluat, dar le vom da în administrare celor care se ocupă de cultură, ca operatori culturali independenți”, a declarat Nicolae Robu.

Cinematograful va avea două săli, una mare, de 190 de locuri, li alta mică, de 64. Sala mare va fi dotată cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru activități conexe proiecțiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming.

Se vor face amenajări și la parterul cinematografului, unde vor exista un lobby și o recepție modernă care va include un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video. De asemenea, podul va fi transformat într-o sală multifuncțională, care va funcționa ca un ”HUB educațional”, cu spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design,  un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții și o sală de ședințe. Pe terasa clădirii va funcționa o cafenea tematică pentru maximum 80 de persoane, unde se vor face proiecții de film în aer liber.

 

LĂSAȚI UN MESAJ