DISTRIBUIȚI

Așteptare ia sfârșit, iar marți, cinematograful Victoria va găzdui prima proiecție de filme dupp reabilitarea sa. Locația va fi gazda Festivalului de Film European, organizat de Institutul Cultural Român.

În ton cu evenimentele, ediția din acest an va cuprinde o selecție de filme cu și despre Ucraina. Selecția a fost realizată de directorul artistic al festivalului, criticul de film Cătălin Olaru. ”În 2022, Festivalul Filmului European revine acolo unde îi este locul: pe marile ecrane. La Timișoara, Cinema Victoria a cunoscut o reabilitare istorică și e gata să intre în circuitul vieții culturale. Gala Festivalului Filmului European nu anticipează doar amplul program aflat la orizont, ci este un prilej de marcare a Zilei Europei și de afirmare a valorilor în care credem și pe care le apărăm împreună în Europa: libertatea, democrația, demnitatea și drepturile omului”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Ca orice festival, și acesta va avea gala, marți, de la ora 19. Va fi proiectat filmul ”Numere”, al regizoului Oleg Sentsov. Regizorul a fost arestat în mai 2014 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, după ce a aăărat Kievul asediat după anexarea Crimeei. El a fost eliberat în 2019, în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia. În 2011, el scrisese distopia ”Numere”, iar filmul a fost regizat de la distanță, cu ajutorul colaboratorului Akhtem Seitablayev.

Ambasadoare efstivalului este regizoarea Monica Stan, cea care a realizat filmul „Imaculat”, premiat la Festivalul de Film de la Veneția. Ea a ralizat spotul festivalului, cu Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu și Tudor Giurgiu. Accesul la filmul de marți se face cu bilet cu valoare zero, dar care trenuie rezervat aici.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Ediția din Timișoara beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Centrului de Proiecte Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ