DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz, proaspăt ieșit din izolare, a anunțat că a găsit soluția pentru a salva ”gaura neagră” Colterm. Edilul vrea să bage compania locală de termoficare în procedura de concordat, diferită de cea de insolvență, dar care are presupune și un contract plătit cu o firmă de consultanță. Consilierul local PSD Radu Țoancă spune că soluția nu este viabilă.

Concordatul este tot o înțelegere cu creditorii și tot valdiată de judecătorul sindic. Beneficiul e că în timpu concordatului, creditorii nu pot cere intrarea în insolvență și nici executarea silită a companiei sau a primăriei timișorene, proprietara Colterm. Procedura este de 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 12 luni. Cei de la primărie spun că au convenit cu principalii creditori, Banca Mondială și ANAF, să apeleze la conorda,t o soluție aplicată până acum la scară foarte redusă în România. Și niciodată în Timișoara, deoarece judecătorii au mai respins solicitări similare anterioare! La conferință de presă în care a anunțat soluția găsită, Fritz a anunțat și că șeful Serviciului Energetic din primărie, Ioan Zubașcu, și-a dat demisia.

Concordatul nu presupune riscuri pentru abonații, spune Fritz. ”Dacă Colterm ar cădea, ar cădea și primăria. Am spus că este ultima iarnă în care Colterm funcționează de pe o zi pe alta. Colterm a dat bătăi de cap tuturor primarilor în ultimii 30 de ani și vreau să fiu ultimul primar care are această bătaie de cap. Timișorenii trebuie să beneficieze de confort termic în case, de energie nepoluantă, iar cei care nu sunt în rețeaua Colterm nu mai trebuie să suporte costurile. Primul pas este curățarea de datorii a Colterm. Din păcate, fosta administrație a îndatorat Primăria către Colterm cu 160 milioane. Dacă Colterm intră în insolvență, administratorul judiciar va avea obligația să colecteze datoriile primăriei față de Colterm, iar primăria ar putea fi executată silit și să rămână cu conturile blocate. Nu putem să expunem orașul unui astfel de pericol. ˝La finalul procedurii care va dura trei ani sunt convins că povara care cade pe umerii timișorenilor va fi mult redusă”, spune Fritz.

Colterm are datorii și față de furnizorii de gaz (E.IN), în valoare de 80 de milioane, dar și față de diverșii furnizori de cărbune, în valoare de 20 de milioane. Sunt datorii enorme și la bănci, dar și la ANAF. Conducerea spune că e  foarte important să se treacă la utilizarea energiei regenrabile, în speță, a biomasei. De altfel, acesta e și argumentul menținerii sistemelor centralizate în lume, întrucât orașele cu multe centrale termice individuale au ajuns, peste ani, să aibă un grad ridicat de poluare. ”Datoriile curente ale COLTERM sunt în acest moment de 310 milioane lei, iar obiectivul nostru este de a proteja activele funcționale ale companiei. Am inițiat o serie de discuții cu ANAF pentru trecerea în patrimoniul orașului a acestora, în schimbul datoriilor pe care Colterm le-a acumulat la bugetul de stat”, spune directorul Colterm, Emil Șerpe.

Pentru a se accepta concordatul de către instanță e necesar ca creditorii care reprezintă minimum 75% din valoarea totală a datoriei acceptă planul propus pentru reorganizare. Dar pentru a se ajunge la asta, mai întâi, e nevoie de o aprobare în AGA, care va avea o ședință vineri. Noul director Adjunct Bogdan Nanu e foarte convins de succesul demersului. ”Concordatul este un mijloc prin care pregătim societatea pentru investiții viitoare. Săptămâna viitoare urcăm pe SEAP achiziția publică pentru selectarea consultantului. Dacă creditorii care reprezintă 75% din valoarea datoriei subscriu planului propus, putem considera negocierilor încheiate și putem solicita instanței omologarea concordatului”, spune Bogdan Nanu.

Pentru eficientizare, cei care conduc Colterm spun că deja au laut măsuri. De luna aceasta, la cET Sud se testează utilizarea deșeurilor vegetale pentru producerea energiei termic,e pentru a înlocui 10% din cărbune cu biomasă. De asemenea, cu fonduri europene se modernizează 10 km de rețea primară și 20 de rețea secundă. La CET Freidorf s-au montat panouri solare, astfel încât vara apa caldă să fie produsă doar cu energie solară. Alta plan este exploatarea interconectării CET Sud și CET centru, pornriea motoarelor termice la CET Buziaș și CET Dunărea, automatizarea tuturor punctelor termice, montarea în CET Centru a unei surse de producție energie termică în cogenerare, retehnologizarea a alți 3,6 km de rețea primară, sau transformarea Punctul Termic 98 într-o centrală de cartier cu energii nepoluante.

Consilierul local PSD Radu Țoancă și-a exprimar specticismul referitor la eficiența măsuri de concordat. ”Concordatul preventiv – noua găselniță a administrației publice locale pentru eficientizarea Colterm. În fapt – un instrument de a mai cheltui alți bani publici (și nu puțini) pentru angajarea unei firme consultante care să ofere soluții de protecție împotriva creditorilor societății. Ne-am procopsit, după 4 luni de administrație nouă, cu noi directori, firme abonate  la bugetul Colterm și cu rostogolirea iresponsabilă a datoriilor unei găuri negre pubice, care a căpușat bugetul orasului în ultimii ani și care a privat Timișoara de investiții importante în alte domenii prioritare.Vom vota vineri în AGA împotriva unor astfel de soluții paleative și vom sesiza opinia publică de ciudățenia schimbării cu 180 de grade a administrației: dacă în urmă cu 2 luni a forțat (ilegal) dizolvarea CA Colterm, în prezent coabitează cu acesta și propune soluții costisitoare și futuriste (instanțele timișene au respins concordatul în toate cazurile) care falimentează toți creditorii Colterm și menține un deficit bugetar local enorm!”, spune Țoancă.

Colterm are în prezent 50.000 de abonați timișoreni.

 

1 COMENTARIU

  1. Aceasta hahalera penibila de Radu Toanca, consilier doar cu gura mare fără nicio expertiza în nimic, agitator cu tupeu de tip sindicalist comunist oportunist. Nu a venit vreodată cu NICIO SOLUTIE, decat cu vorbe n vânt…

LĂSAȚI UN MESAJ