DISTRIBUIȚI

Asociația Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii e pe cale să devină tot mai inutilă și redundantă. Planul primarului Nicolae Robu, de a implement programul cultural prin structurile primăriei a mai făcut un aps important.

Marți, consilierii locali timișoreni au votat pentru implementarea Programului Cultural Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii de către Municipiul Timişoara prin instituţiile de cultură subordonate Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Nu au fost foarte multe comentarii sau dispute. Dimpotrivă. Robu a reamintit istoricul scandalului dintre Simona Neumann și Horațiu Rada, dar și refuzul asociației de a-și schimba statutul. Adrian Orza, cel mai probabil, candidatul PSD la funcția de primar, a făcut și el o ”recapitulare” din anul 2010. Consilierul local independent și fost viceprimar a spus că de atunci, de dinaintea înființării asociației care a și câștigat în 2016 dreptul de a fi Capitala Europeană a Culturii, că erau multe orgolii în zona cultural-artistică din oraș.

Practic, deocamdată, Consiliul Local Timișoara nu a ieșit din asociație. Robu se prevalează de faptul că actuala funcționare, cu ATCEC, nu e obligatorie legal. ”Organismele care vor asigura în continuare dinamica activităţilor. Conform articolului 1, aliniat 2 din OUG 42/2019, responsabilitatea privind gestionarea cheltuielilor pentru implementarea programului revine Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, denumită în continuare Asociația, organizație non-guvernamentala, persoană juridică de drept privat, apolitică și independentă, cu caracter cultural și educativ, având statut de utilitate publică, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Consiliului Local al Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș. Totodată, în conformitate cu prevederile articolului 4, aliniat 3 “în vederea susținerii și desfășurării programului, prin hotărâre a autorităților deliberative, Municipiul Timișoara și, după caz, județul Timiș, pot încheia contracte de finanțare cu Asociația. Așadar, legiuitorul nu a statuat obligația încheierii unui contract de finanțare cu Asociația Capitală Culturală ci doar inserează posibilitatea realizării acestei finanțări către Asociație”, se arată în expunere de motive.

În concluzie, atribuțiile pot trece la primărie. ”În concluzie, câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii este un atribut al Municipiului Timișoara care poate gestiona prin instituțiile sale programul cultural. Având în vedere prevederile legale expuse în prezentul raport, apreciem că proiectul de hotărâre privind implementarea Programului Cultural Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii de către Municipiul Timișoara prin instituțiile de cultură subordonate Consiliului Local al Municipiului Timișoara îndeplineşte condiţiile pentru a fi supus dezbaterii şi aprobării plenului consiliului local”, a se mai arată în proiectul de HCL.

Noul organism ce va gestiona programul cultural se va numi Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene. Până se fac toate demersurile necesare pentru înființarea acestuia, de proiecte se va ocupa, interimar, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ