DISTRIBUIȚI

Timișorenii iubitori de teatru vor putea să se delecteze miercuri, 28 iulie, de Ziua Județului, dar și joi, 29 iulie, cu piesa „Crimă și pedeapsă”. Reprezentanția teatrală creată ca un omagiu de la 200 de ani de la nașterea prozatorului rus Feodor Dostoievski se pune în scenă în Curtea franciscană de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Piesa e pusă în scenă de compania de artă independentă Arte Factum și este un rezultat al Laboratorului de introspecție teatrală. Piesa este un un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție. ”Destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta  studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere. Toți cei prezenți în dosztoievskij b@r, deopotrivă personaje sau actori, descind în mintea criminalului, iar povestea se recompune fragmentar, ca un puzzle, din perspectiva lui Raskolnikov”, spune regizorul Levente Kocsardi.

Spectacolul, produs la a șasea ediție a Laboratorului de introspecței teatrlă,a avut un casting deschis. Vor fi pe scenă actori din România, Serbia, dar și Republica Moldova. Alexandru Romescu, Aida Olaru, Larisa Belcea, Korina Troća,  Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Laura Gîrbovan, Darie Doklean,  David Vicol, Alexandru Bogdan Popescu. arhitectul MC Donici a creat scenografia, air dramaturgia este opera Simonei Donici. Levente Kocsardi e responsabil și de contextul muzical, iar Alin Radu, de mișcarea scenică. Sebastian Hamburger a realizat video-mapping-ul.

Partenerii spectacolului care va avea miercuri premiera indoor sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

 

LĂSAȚI UN MESAJ