Timișorenii Pepe Peralta Guerrero și Maria Sgîrcea au participat la Târgul Internțional de Mobilă și Design de la New York. Ei au prezentat un concept de trusă de supraviețuire într-o situaței de criză prelungită.
Totul a fost posibil deoarece ICR New York s-a alăturat proiectului internațional și multidisciplinar „ECO Solidarity”, realizat de EUNIC New York. Au participat cei de al Studio FOR, cu un colectiv de arhitecți timișoreni. S-a propus proiectul „Ca pe roate” / ”On Wheels”. A fost vorba de obiecte de bricolaj din materiale reciclat, mai ales PET aluminizat. Obiectele pot fi transformate rapid în recipiente impermeabile, într-o pelerină, sau în stickere cu informații despre grupa de sânge sau alergiior posesorilor. A fost un succes, astfel că trusa va fi, cel mai probabil, replicată la scară largă.
Arhitecții nu au avut timp să viziteze The Big Apple. ”Totul a trecut foarte rapid, la ritmul New York-ului. Nu am avut timp de turism, am mers doar din punctul A în B, din B în C, și tot așa cu treabă. Dar așa am putut simți pulsul orașului, inclusiv (re)descoperi unele lucrări ale marilor maeștri europeni de la Bauhaus în «exil»: Seagram-ul de a lui Mies, «PanAm» de a lui Gropius, Whitney de a lui Breuer… Și noi am fost parte, la «Eco Solidarity», dintr-o gașcă de arhitecți și designeri europeni detirminați să muște din The Big Apple prin noile lor idei si abordări… Păstrând distanțele, nu am putut sa nu fac paralela când eram acolo și mă bucurăm de o astfel de efervescență. Târgul de la ICFF (International Contemporary Furniture Fair), foarte bine curatoriat, foarte bine lustruit si atractiv de altfel, este până la urmă un târg comercial. Am primit de mai multe ori întrebarea: «I would like to buy this shiny jacket, how much does it cost?». Faptul ca institutele culturale europene la New York (ICR-ul mereu prezent) au găsit acolo un loc de unde să ofere o voce unor studiouri emergente de design cu răspunsuri noi este un semn care invită la optimism”, a spus Pepe Peralta Guerrero.
S-a și obținut un feedback foarte bun. ”A fost foarte valoros pentru noi să împărțim gândurile și munca noastră pe forul deschis pe care îl atrage un oraș ca New York. Dacă începutul unui proiect e guvernat de optimismul unor căutări, dezbateri și experimente din atelier, expoziția din cadrul Wanted Desgin + ICFF a reprezentat un punct matur al proiecutului și ocazia de a susține discursul pe care am construit până acum. Ne întoarcem acum în atelier cu energie proaspătă de a duce proiectul prezentat mai departe. Impresiile și gândurile vizitatorilor și ale celorlalți expozanți se întorc cu noi și devin parte din «On Wheels», ca în orice ciclu sănătos de feedback + design. Ne întoarcem și cu o mulțime de noi prieteni, cum să nu, atât din rândul designerilor, curatorilor, cât și al reprezentanților institutelor culturale de peste tot din Europa care ne-au primit în New York-ul lor, nicicare mai bun sprijin ca ICR New York”, a declarat Maria Sgîrcea.