DISTRIBUIȚI

Județul Timiș a primit puține doze de vaccin împotriva coronavirusului, iar Timișoara are în continuare doar două centre de vaccinare deschise pentru etapa a doua. Din cauza nemulțumirilor tot mai mari ale oamenilor, primarul Dominic fritz a decis să trimită o scrisoare deschisă către coordonatorul campaniei de vaccinare națională, valeriu Gehorghiță, document care are mențiunea că este și în atenția lui Vlad Voiculescu.

Marile semne de întrebare sunt ridicate de faptul că alte municipii similare ca dimensiune cu Timișoara, Cluj Napoca și Iași, au 10, respectiv 12 centre de vaccinare deschise. Fritz a tot repetat că autoritățile trebuie să avizeze deschiderea centrelor, și că nu ține de primărie. De altfel, atât primarul, cât și viceprimarul USR Ruben Lațcău au dat asigurări de la începutul săptămânii că se va deschide și centrul de vaccinare din complexul imobiliar Isho, unde sunt opt fluxuri de vaccinare. Astăzi însă, nici vorbă ca acel centru să fie funcțional. Fritz cere predicbitilitate de la autoritățile centrale. ”În calitatea mea de primar al Municipiului Timișoara am o obligație de transparență și eficiență față de oamenii care trăiesc în acest oraș. Pentru a ne putea organiza pe măsura așteptărilor și pentru a menține încrederea cetățenilor în acțiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puțin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate și de criterii îmbunătățite de alocare a vaccinurilor. Centrul Regional de Distribuție Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin și acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice”, spune Fritz în scrisoarea deschisă.

Primarul spune că vaccinurile ar trebuie trimise în număr mare unde sunt multe infectări, cum e cazul Timișului, dar și unde sunt multe programări, ca să nu se ajungă la multe centre deschise, dar fără doritori de vaccinare. ”Precum știți probabil județul Timiș este unul dintre cele care-și fac cu conștiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizați posibilitatea introducerii ca criteriu a numarului de reproductie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru județe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunitățile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea. De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocați un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuția vaccinurilor către județe. La nivelul Municipiului Timișoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziția Direcției de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spații de muzeu”, mai spune primarul Timișoarei.

Edilul spune că e nevoie de următoarele date, furnizate de DSP, pentru un ritm susținut de vaccinare: o proiecție a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare județ, oraș-centru de vaccinare, lunar; o proiecție aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate județului, respectiv orașelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detașarea și angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte; numărul de doze distribuite la nivel de județ, la fiecare tranșă de vaccin; numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT care are centre de vaccinare, la fiecare tranșă de vaccin; numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic; numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT.

LĂSAȚI UN MESAJ