DISTRIBUIȚI

Luni, proiectul de buget al Primăriei Municipiului Timișoara a fost supus în dezbatere publică. După o oră în care primarul Nicolae Robu a vorbit în continuu, până a răgușit și a plictisit toată asistența, mai mulți cetățeni au luat cuvântul. a fost prezent și candidatul USR la primărie, Dominic Fritz, care a criticat dur proiectul de buget.

Pentru 2020, proiectul de buget are un ”maxim” istoric, o sumă de peste 2, 3 miliarde. Pentru cheltuielile de funcționare, sunt prevăzute peste 1,6 miliarde. Pentru dezvoltare, sunt prevăzute peste 385 de milioane de lei, din banii proprii, plus alte 318 milioane din finanțări nerambursabile, fonduri guvernamentale sau europene. Nicolae Robu a spus în fața celor prezenți la dezbatere că instituția pe care o conduce are depuse 70 de proiecte pentru astfel de finanțări, dintre care 50 au deja banii aprobați, iar celelalte sunt pe lista de rezervă.

La dezbatere, mai mulți cetățeni au ridicat probleme concrete, cum ar fi necesitatea renovărilor la Liceul Teoretic „William Shakespeare”, renovarea Școlii Generale nr. 4 din cartierul Plopi, necesitatea unei strategii de promovare turistică a orașului, problema parcării de pe strada Kiriac, dar și de ce bugetul nu e atât de detaliat ca și cel de la Cluj. Dominic Fritz a criticat faptul că documentul este postat în PDF, dar și estimarea prea mare de venituri din proiecția de buget. ”Pentru mine acest buget istoric nu este deloc o sursă de mândrie, ci o documentație a nerealizărilor din anul trecut și a eșecului din cei opt ani de administrație a dumneavoastră”, a spus Fritz în timpul dezbaterii publice.

După dezbatere, Robu a precizat că nu se vor face mari modificări la proiectul de buget care va fi supus votului consilierilor locali. ”Nu este cazul să facem modificări pentru că nimeni nu a venti cu sesizări concrete și propuneri concrete care să ne determine să revizuim. Dacă s-ar fi întâmplat asta, categoric, noi avem deschidere, am fi făcut modificări. Avem o sesizare în privința bugetului pentru Centrul de Competență în Automotiv. Acolo vom face o modificare față de varianta, care a fost publciată. Altele, nu cred că vom face”, a declarat Nicolae Robu.

Edilul spune că bugetul nu e unul lipsit de realism. ”Suntem în fața unui buget ambițios. Cred că în opt ani ca primar și alți opt ani ca ordonator de credite la o importantă universitate precum Universitatea Politehnica din Timișoara, unde am lăsat o mulțime de realizări cu care mă pot mândri, pot să analizez și să judec corect un proiect de buget. Și vă asigur că este unul realist, ambișios, punct”, consideră primarul.

Interesant este că anul acesta, consilierii PSD nu au avut nimic de obiectat față de proiectul de buget. ”Altădată purtam discuții cu cei de la PSD pe diverse idei pe care le aveau și ei și am fost deschiși întotdeauna. La mine nu au venit cu nicio propunere până în momentul de față. Noi avem o majoritate în consiliul local, care. fără îndoială, va trece bugetul”, a mai spus Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ