DISTRIBUIȚI

Vineri dimineața, noul primar Dominic Fritz și 25 dintre cei 27 de viitori consilieri locali au depus jurământul de învestire pentru un nou mandat. Din partea USR-PLUS, invitatul de onoare a fost Dan Barna, liderul partidului la nivel național, care a salutat faptul că Nicolae Robu a venit să predea ștafeta, la ceremonie.

Ceremonia a început cu depunerea jurămintelor de către toți consilierii. Ședința a fost condusă de cel mai în vârstă ales local, Lucian Căldăraru. Cosmin Tabără de la PNL și Radu Țoancă de la PSD vor depune ulterior jurământul, deoarece înlocuiesc alți colegi pe listele alese. Iată cei 25 de consilieri care au depus jurământul: Raul Ambruș (PNL), Lorenzo Barabasș (PNL), Vlad Boldura (USR-PLUS), Lucian Căldăraru (PNL), Marius Craina (PRO România), Dan Diaconu (PNL), Jorge Gonzalez (USR-PLUS), Cornel Ilca (USR-PLUS), Roxana Iliescu (PRO România), Ruben Lațcău (USR-PLUS), Andra Lăpădatu (PSD), Adrian Lulciuc (PNL), Daniela Mariș (PNL), Ovidiu Merean (USR-PLUS), Andrei Meșter (USR-PLUS), Rodica Militaru (USR-PLUS), Simion Moșiu (PNL), Ana Munteanu (USR-PLUS), Răzvan Negrișan (USR-PLUS), Sebastian Răducanu (PSD), Dan Reșitnec (USR-PLUS), Paula Romocean (USR-PLUS), Constantin Sandu (PNL), Răzvan stana (USR-PLUS), Aida Szilaghi (USR-PLUS).

Fritz a avut un discurs în care i s-a adresat în germană lui Ioan Fernbach, președintele Formului Democrat al Germanilor din Timișoara, care și-a exprimat susținerea pentru el în campania electorală. Iată discursul:

Stimate domnule primar Robu,
stimată doamnă prefect Oneț,
stimate domn președinte al Consiliului Județean Nica,
stimați deputați, domnule senator,
sehr geehrter Herr Vorsitzender Ioan Fernbach,
dragi colegi consilieri locali,
dar mai ales: dragi timișoreni, care ne urmăriți îndeaproape, deși de la distanță,
vă mulțumesc. Vă mulțumesc pentru încrederea uriașă cu care m-ați onorat. Timișoara m-a făcut unul de-al ei acum mulți ani. Acum mi-a dat onoarea copleșitoare de a o conduce ca un slujitor al comunității. Voi rămâne unul de-al vostru și voi trage în fiecare zi nu pentru unii, ci pentru toți.
Vreau să vă mulțumesc și dvs, domnule primar Robu, în numele timișorenilor, pentru 8 ani de serviciu public și vă doresc toate cele bune și multă sănătate în această nouă etapă a vieții.  
Preiau acest mandat în zilele cele mai grele de la începutul pandemiei. Și cred că suntem cu toții conștienți că pentru a rupe valul infecțiilor nu avem decât opțiuni dureroase.
Dar nu mi-e teamă pentru Timișoara. Vom trece prin această încercare așa cum au confruntat timișorenii provocările mari de-a lungul istoriei: cu responsabilitate personală, cu solidaritatea comunității și cu un spirit inovator.
Acestea sunt ingredientele cu care vom combate această criză, aici, la Timișoara.
Acestea sunt și valorile pe care vom clădi în continuare viitorul european al Timișoarei. Poate această pandemie ne amintește care este menirea politicii în viața noastră: Politica nu este un scop în sine, ci doar un mijloc pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Avem nevoie de politică pentru a face dintr-o populație de sute de mii de indivizi o comunitate funcțională. Cu reguli comune, respectate de toți, cu deschidere către ideile noi, cu implicarea tuturor, pentru că toți avem de contribuit.
Noi, cei care am depus jurământul astăzi, vom lua în serios această menire și aceste valori. Vă felicit, dragi colegi din Consiliul Local, pentru curajul și implicarea voastră. Veți avea în mine mereu un partener, unul intransigent, care nu tolerează șmecheria, dar cu brațe larg deschise pentru colaborare. Și le spun mai ales colegilor consilieri locali care nu fac parte din partidul din care provin: suntem competitori, pentru că doar competiția asigură progres. Dar războiul nu îl ducem unii împotriva celorlalți, ci împreună împotriva tuturor virușilor care otrăvesc viața cetății.  
Împreună, asta înseamnă și o colaborare cu celelalte instituțiile ale statului.
Alin, te asigur că Timișoara va îmbrățișa rolul ei de motor pentru întregul județ și abia aștept să colaborăm cu bună-credință pentru a transforma Timișul.
Mă uit și la cei care ne reprezintă în Parlamentul României – Dan Barna, Cătălin Drulă, Nicu Fălcoi: Timișoara și Banatul au multe de dat acestei țări, și contez pe voi și pe toți parlamentarii pe care îi vom vota în curând să întărim colaborarea strategică între instituțiile naționale și cele locale. Fac și un apel către toți actorii politici să susțină proiectul unui nou spital municipal pentru Timișoara.
Nu în ultimul rând, vreau să mă adresez celor care nu au putut fi fizic cu noi astăzi, dar ne urmăresc pe zoom. Reprezentanții cultelor și ai minorităților, oameni de cultură și antreprenori, activiști sociali și cetățeni implicați. Timișoara are nevoie de voi. Noi, cei care avem puterea formală, suntem doar facilitatori pentru ca ideile și contribuțiile voastre să devină realitate. Vă mulțumesc pentru perseverența și pasiunea voastră. Nu vă pot promite că voi semna totul, dar vă promit că ușa Primăriei mele va fi mereu deschisă. 
Dragi timișoreni,
nu vă pot promite că voi fi un primar comod. Dar voi fi un primar sincer. Cu toate greșelile mele, dar cu siguranță și cu toată energia mea.
Voi da în fiecare zi totul pentru Timișoara.
Vă îmbrățișez și vă mulțumesc.

Nicolae Robu a fost vizibil emoționat când a predat cheia, stema și actele orașului. Fostul primar a spus că nimeni nu poate șterge amprenta proiectelor sale asupra orașului. Robu a spus că recunoaște fair-play înfrângerea, și nu s-a putut abține să nu vorbească despre fotbal! ”Eu joc și se spune că că joc și bine și dau M-U-L-T-E goluri”, a spus Robu, cu un umor care a arătat că, deși a avut multe momente cu accese dictatoriale, are o latură umană și sensibilă. De altfel, spre finalul discursului, în vocea liberalului se simțea că îl poticnea plânsul. Au luat cuvântul și președintele CJT, Alin Nica, dar și prefecta Liliana Oneț.

După mai mult de o lună de la alegerile locale, Fritz s-a declarat fericit că și-a preluat, în sfârșit, mandatul. ”Mă bucur foarte mult că după aproape un an de campanie, la peste o lună de la alegeri, acum chiar sunt primarul Timișoarei. Acum nu mai există cale de întoarcere, nici pentru mine, nici pentru alții. A fost o ceremonie solemnă, frumoasă, în aceste condiții de pandemie am invitat timișoreni și reprezentanți ai cultelor și minorităților și societății civile să participe prin Zoom. Mă bucur foarte mult că așa am putut să sărbătorim împreună un pic, prin mijloace online”, a spus Fritz, despre ceremonia. Astăzi, edilul se va întâlni cu rectorii universităților, inspectorul școlar general Marin Popescu, dar și reprezentanți ai minorităților locale și ai cultelor religioase.

Prioritatea sa zero va fi și discuția cu managerii de spitale, pentru a crește numărul de paturi pentru bolnavii de coronavirus. ”Am semnat predarea-primirea. Am semnat pe încredere, pentru că nu am primit încă biblioraftul. O să merg acum să verific dacă chiar sunt toate documentele acolo. O să încep ziua cunoscând angajații din primărie. O să fac un tur prin primărie. Sunt foarte curios cu cine voi lucra în următorii patru ani. Tocmai pentru că nu am putut fizic să invităm oamenii importanți din Timișoara, o să am mai multe întâlniri astăzi după-masă.  Am zis-o de multe ori, dar acum chiar mă bucur că pot să mă apuc de treabă. O să fie o perioadă grea, cu multă muncă, de care nu mi-e teamă, pentru că am mare încredere în spiritul Timișoarei și timișoreni”, a mai spus Fritz.

Dan Barna a apreciat că, spre deosebire de București, la Timișoara, învinsul Robu a venit la ceremonia de învestire. ”Am fost în ultimele zile și la Sectorul 2 București, la colegul nostru Radu Mihaiu, de asemenea la Clotilde Armand ieri și la Nicușor Dan. Aici în Timișoara este primul loc în care vechiul primar a venit alături de noul primar la depunerea de jurământ, ceea ce dă un mesja de civilixție și de noraliatte înc eea ce înseamnă transferul unui mandat ep ami departe. Vreau să vă felicit pentru acest lucru, cumva inedit.  Am apreciat foarte mult ceremonia”, a declarat Dan Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ