Drama copiilor lăsați acasă de părinții nevoiți să lucreze în străinătate va fi prezentată pe scena Eurovizion de regizorul bănățean Sabin Dorohoi și trupa Voltaj. Piesa “De la capăt”, care va reprezenta România, a fost montată pe imaginile scurtmetrajului de success “Calea Dunării/Way of the Danube”, proiect premiat la mai multe concursuri și apreciat de un număr tot mai mare de români. Datorită clipului piesei “De la Capăt”, „Calea Dunării” a devenit scurtmetrajul ale cărui imagini au cele mai multe vizualizări dintre toate filmele românești pe canalul Youtube, iar mesajul transmis de film a devenit din ce în ce mai cunoscut.

„Calea Dunării” este singurul film românesc din istorie, ale cărui imagini au fost proiectate în cadrul celui mai important concurs muzical din lume: Eurovision Viena 2015. În timpul desfășurării marelui festival de la Cannes, în cadrul concursului Eurovision Viena, ca parte a imaginii de promovare a României și a trupei Voltaj, pe ecranele sălii Stadthalle din Viena, au fost proiectate in timpul concertului Voltaj, imagini din filmul Calea Dunării. Clipul piesei “De La Capăt” al trupei Voltaj, reprezentanta României la Eurovision, este format din imagini ale scurtmetrajului și întreaga campanie vorbește despre problema migrației forței de muncă și a copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în Europa.

Scopul filmului este de a trage un semnal de alarmă pentru părinții care-și lasă copiii acasă și pleacă în străinătate, la muncă, pentru a le asigura acestora un trai mai bun. Acesta a fost premiat și la prestigiosul festival de film de la Palm Springs, anul trecut. Din distribuţie fac parte, alături de copiii Răzvan Schinteie şi Serena Stanciu, Constantin Dinulescu, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti şi actriţa lugojeană Ileana Căprariu.

Eurovision 2015 se va desfăşura la Viena (Austria), ţara care va organiza concursul, după ce Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. În prima semifinală, care se va desfăşura  astăzi, vor participa 16 ţări, între care România şi Moldova, iar în cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 ţări, urmând ca marea finală a concursului să aibă loc pe 23 mai.

Filmul este produs de Western Transylvania Studios, singura casă de producţie din vestul țãrii şi regizat de Sabin Dorohoi, bănăţean la origine, realizatorul celebrelor videoclipuri “Happy” din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Herculane şi Anina. Sabin Dorohoi este laureat al peste 35 de nominalizãri şi premii internaţionale. Din cele treisprezece  filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunãrii”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood. 

Nicoleta POPA

 

LĂSAȚI UN MESAJ