DISTRIBUIȚI

Vinerea aceasta, în mediul universitar din UE se marchează Noaptea Cercetătorilor, iar evenimentul este organizat și la Universitatea de Vest din Timișoara. Chiar dacă e pandemie, evenimentul se va organiza online, unde va putea fi urmărit de toți cei interesați.

Evenimentul are loc anul în peste 350 de orașe europene și este finanțat de către Uniunea Europeană, prin programul Orizont 2020. Anul acesta, programul a fost câștigat de un consorțiu de 15 universități institute de cercetare, între care și Universitatea de Vest, prin Facultatea de Fizică. În acest an, evenimentul se numește DOREMI-RO, în contextul anului internațional sunetului. în România, DOREMI-RO este coordonate de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și se organizează simultan în peste 30 de orașe din România, între care și Timișoara, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava. La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020.

La UVT, Noaptea Cercetătorilor este organizat de Facultatea de Fizică, cu sprijinul Departamentului de Relația cu Mediul Preuniversitar, Departamentului de Imagine și Comunicare Instituțională, în parteneriat cu ExperimentariumTM, Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, Facultatea de Educație Fizică si Sport și Facultatea de Muzică și Teatru. Invitații de onoare sunt Dumitru Prunariu, primul roman cosmonaut, Președinte onorific al Agenției Spațiale Române, Marius-Ioan Piso, Președinte al Agenției Spațiale Române – ambii fiind Doctor Honoris Causa ai Universității de Vest din Timișoara, plus reprezentanți ai Centrului de Cercetari ELI-NP din Măgurele.

Evenimentul va avea loc vineri, în intervalul orar 15-21. Programul evenimentului cuprinde: Deschiderea oficială, în care Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, va adresa un mesaj de bun venit participanților,  Momentul muzical al studenților de la Facultatea de Muzică, Prelegeri ale unor personalități stiințifice din România (Dumitru Prunariu, Marius-Ioan Piso, Ioan Dăncus, Cătălin Ticos), Prezentări din partea Facultăților UVT (Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, Facultatea de Educație Fizică și Sport), SCIENCE CAFÉ-uri cu specialiști de la Facultatea de Fizică (Dumitru Vulcanov, Daniel Vizman, Paul Gravila), Premierea concursului de eseu, desen şi fotografie cu tematică ştiinţifică, dar și Tombola cu premii.

Evenimentul va putea fi urmărit online la acest link: https://stream.meet.google.com/stream/db686ff3-1c8c-4daa-83dc-f11336ede087?fbclid=IwAR0sKL6ZTnyqYc7qHdH8g_asrQ0ey2a9vblxyWjXOjbKi5ArRILR43pyKrQ.

foto: cotidianul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ