DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara se mândrește cu cea mai bună poziționare la nivel național pe domeniul Fizică în ediția din acest an a ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects. Instituția de învățământ superior din Banat se află în primele 400 de poziții ale prestigiosului top.

Ierarhia Shanghai clasifică universitățile din lume în 54 de domenii aferente pentru 54 de arii tematice fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale. În domeniul Fizică, UVT a intrat pe locurile 301-400, iar Universitatea Babesș-Bolyai din Cluj Napoca, în parte 401-500 a clasamentului, care și are 500 de poziții. UBB e în top 500 și la Matematică și Științele Pământului. Universitatea din București a prins primele 400 de locuri la Științele Pământului.

Nu este prima dată când Facultatea de Fizică a UVT se remarcă. ”Colectivul de cercetători și dascăli ai Facultății de Fizică din UVT merită felicitările întregii noastre comunități, dovedind, încă o dată, o excelentă poziționare a performanțelor internaționale pe care le obțin, pentru care au realizat proiecte internaționale ambițioase, de mai mulți ani. Fizica de la Timișoara, și prin urmare UVT, se clasează foarte bine, din nou, în acest an fiind chiar pe primul loc între universitățile românești, conform binecunoscutului clasament universitar Shanghai, o performanță prin care UVT se înscrie în elita universităților din zona europeană. Alături de UVT, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj se regăsește în acest clasament pe domeniul Fizică, cele două universități reprezentând „Consorțiul Universitaria”, cea mai puternică grupare academică din învățământul superior românesc”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Indicatorii de performanță ai topului Shanghai se bazează pe performanţa academică obținută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional din surse ca Web of Science şi InCites (ale Clarivate Analytics), studiul ShanghaiRanking’s Academic Excellence, Journal Impact Factor, perioada de referinţă fiind 2014-2018 pentru fiecare subdomeniu evaluat. Indicatorii de performanță utilizați măsoară producția ştiinţifică, calitatea cercetării, gradul de colaborare internațională, cercetarea de bună calitate și cele mai înalte recunoașteri academice. iată care sunt aceștia: Q1 – numărul de publicații ale unei instituții în reviste Q1 Journal Impact Factor Quartile; CNCI – ponderea citărilor publicaţiilor unei instituţii; IC – numărul de publicații care au fost găsite cu cel puțin două țări diferite în adresele autorilor împărțite la numărul total de publicații; TOP – numărul de lucrări publicate în Top Journals şi AWARD – numărul personalului didactic al unei instituții care a câștigat un premiu semnificativ.

ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects a apărut pentru prima dată în 2009. Realizată de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China este una dintre cele mai respectate ierarhii la nivel internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ