DISTRIBUIȚI

Pentru absolvenții liceelor, vara nu este un anotimp ușor. După trecerea primului hop, cel al examenului de bacalaureat, urmează cel al admiterii la facultate. Dacă știi să îți alegi bine facultatea poți evita cel mai mare impas al tinereții, acela al integrării pe piața muncii pe postul pentru care ai deja specializare. Este dureros să investești bani mulți în terminarea unei facultăți, mai apoi a unui master, și să ajungi un simplu vânzător sau ospătar. Practic este exclus să ți se întâmple așa ceva dacă ești licenţiat al cursurilor Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare Timișoara din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara. Facultatea are o ofertă didactică formată din patru specializări: Ingineria Produselor Alimentare (IPA)- cercetează exploatarea modernă a sistemelor de procesare; Controlul și Expertiza Produselor Alimentare (CEPA) – formează experți în evaluarea calității produselor agroalimentare; Protecția Consumatorului și a Mediului (PCM) – formează specialiști care analizează calitatea materiilor prime și produselor finite ale producției din domeniu și aliniază cerințelor celor europene; Extracte şi Aditivi Naturali Alimentari (EANA) – formează competențele de concepere a tehnologiilor de obținere și folosire a aditivilor alimentari. Cu asemenea specializări un loc pe piața muncii este aproape asigurat. Domeniul alimentației este unul în continuă schimbare, dar unul fără termen de expirare. Studenții fac practică de specialitate pe durata anilor de facultate.

Simelda Elena Zippenfening – fost absolvent al facultății – este acum responsabil calitate în domeniul produselor din carne. S-a angajat imediat după facultate pentru că a avut nu doar recomandările profesorilor, dar și o minimă experiență acumulată pe perioada stagiilor de practică și intership.

Ideal pentru studenți este că Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare Timișoara are un contract de colaborare pentru stagii de intership cu doi mari producători din regiune, care ulterior colaborării au și angajat o parte din studenți: Smithfield Prod, fostul Comtim, și Supremia, de la Alba Iulia.

Adina Adriana Uta – tot un fost absolvent – și-a început cariera în industria alimentară, imediat după obținerea licenței. Ramona Simona Ghinea este și ea în aceeași situație fericită și subliniază „diploma înseamnă o meserie”, dacă urmezi cursurile Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare Timișoara.

Raymond Szakal – absolvent, actual angajat al companiei Smithfield Prod, în timp ce își continuă studiile de master la aceeași facultate, își formează și carieră. Acesta reamintește faptul că un alt aspect important, mai ales pentru studenții ambițioși, este faptul că această facultate este prima acreditată în domeniul industriei alimentare cu programe de doctorat.

Tiberiu Abraham Barna este acum area sales manager Europa de Est la Smithfield Prod, are ani de experiență în domeniu, dar a finalizat aceeași facultate, în 2010,  o facultate care i-a deschis drumul spre o carieră deosebită. Florin Rama, director comercial la Smithfield Prod, a ajuns în această poziție cheie uzând în viața profesională toate cunoștințele temeinic acumulate pe perioada facultății.

Stela Savin este angajat cheie la Fropin. A ocupat mai întâi funcția de inginer tehnolog, după finalizarea cursurilor de licență, iar acum este director de producție. La rândul ei lucrează cu absolvenți ai facultății pentru că sunt foarte bine pregătiți.

Cercetarea este un alt atu al cursurilor facultății. Organizarea Conferinței Internaționale „Food Chemistry” este deja o tradiție. La fel este și simpozionul-expoziție Ecotrophelia, un concurs european de prestigiu în domeniu, unde studenții își pot expune propriile produse inovative din industria alimentară.

Facultatea dispune de 3 laboratoare de cercetare și poate folosi și aparatura Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ