DISTRIBUIȚI

Este la modă să se facă tot felul de proiecte artistice pe bani publici cu pușcăriași, în timp ce oameni care nu au încălcat niciodată legea se zbat cu grijile zilei de mâine și nu sunt la fel de „interesanți”. Festivalul ROD organizat de Florin Iepan a ajuns, la fel ca și alte evenimente, în Penitenciarul Timișoara.

Încă din vară, când a fost Celebrarea Orașului, deținuții de la Penitenciarul Timișoara au fost caricaturizați de artiștii Cătălin Nedelcu și Ovidiu Balint. Apoi, echipa Festivalului ROD a mers în vizită pe Popa Șapcă pentru o proeicței a filmului „Crulic. Drumul spre dincolo”, despre povestea românului Cristian Crulic, decedat în temniță, ăn Polonia, când făcea greva foamei. Tot atunci, Theophil Soltesz le-a făcut deținuților mai multe fotografii de mari dimensiuni, pe care fiecare dintre cei surprinși le-a primit. În ultima fază, caricaturistul Radu Clețiu a revenit și el la penitenciar, unde s-a făcut și un atelier de fotorgafie realizat de Diana Bilec.

Florin Iepan explică de ce astfel de acțiuni sunt utile pentru o societate mai bună. „A fost foarte interesant, pentru că de data asta am venit cu sesiuni de caricaturi, sesiuni de fotografie, proiecții de film. Avem și o cinematecă cu circuit închis, noi aprovizionăm cu filme, iar deținuții le vizionează. Este o lume pe care parțial o cunoaștem, dar care ne surprinde de fiecare dată. Sunt oameni care nu susțin acest mod de a veni în sprijinul unor semeni care au greșit, dar le reamintesc că toți acești oameni se vor întoarce, la un moment dat, în societate și depinde și de noi ca ei să fie un pic altfel. Prin aceste proiecte încercăm să umanizăm cumva spațiul penitenciar, care este unul dur, dificil, să-i facem să se gândească la propria lor condiție, la cei din afară. Reacțiile sunt interesante„, a spus Florin Iepan, directorul DocuMentor, organizatorul ROD Festival.

„Rod la Penitenciar” este parte din Rod Festival, ediția a V-a, este un proiect care aparține programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023″, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ