DISTRIBUIȚI

Unirea Principatelor Românești a fost marcată în această dimineață cu o ceremonie adaptată vremurilor de pandemie pe care le traversăm. A lipsit Hora Unirii, dar s-au depus coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonia a avut loc, la fel ca în anii trecuți, în fața Inspectoratului de Poliție Județean de pe Take Ionescu. Au fost prezenți reprezentanți ai Armatei, inclusiv fanfara militară, Jandarmeriei și ai ISU, alături de alți reprezentanți ai autorităților locale. Subprefectul Mircea Băcală i-a ținut locul prefectei Liliana Oneț, accidentată la schi. Au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica, dar și viceprimarul Ruben Lațcău, în locul lui Dominic Fritz, plasat în izolare după ce s-a infectat cu coronavirus.

Ceremonialul a început cu onorul omagiul adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care au urmat onorul militar și intonarea imnului național ”Deșteaptă-te, române!”. Festivitatea a continuat cu slujba religioasă, iar apoi, Mircea Băcală a citit mesajul premierului Florin Cîțu. Conform uzanțelor, s-a continaut cu depunerea de coroane, cu omagii depuse la statuia lui Cuza de către Băcală, Alin Nica, Ruben Lațcău, dar și din partea Brigăzii 18 de Cercetare și Supraveghere Decebal.

Festivitatea s-a terminat cu tradiționala intonare a câtnecului patriotica ”Hora Unirii”, de data aceasta fără horă. Unirea Principatelor Române a avut loc la 24 ianuarie 1859, după ce domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza a fost ales și domnitor al Țării Românești. De câțiva ani, ziua este sărbătorită la nivel național inclusiv cu zi liberă de la muncă și școală.

LĂSAȚI UN MESAJ