DISTRIBUIȚI

—Mulți timișoreni au sesizat că Iașul și Clujul au mai multe centre de vaccinare, dar și că cele două județe au primti semnificativ mai multe doze de vaccin împotriva coronavirusului. Prilej perfect pentru ca Fritz să vină cu noi tentative de explicații, în nota proverbului românesc, ”cine se scuză se acuză”.

Pentru etapa a doua de vaccinare, în Timișoara sunt deschise două centre de vaccinare, la Spitalul CFR, unde s-au făcut vaccinări și în prima etapă, și Iulius Town. Marți, autoritățile au anunțat că centrul de vaccinare de la Isho este gata, ceea ce înseamnă, logic, tocmai că celelalte nu sunt gata! Și nici acest centru nu se știe când se va deschide. De asemenea, primăria se scuză că decizia deciderii unor centre aparține Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Centrul de vaccinare de la Isho a fost vizitat de viceprimarul Ruben Lațcău, Ciprian Trocan, coordonatorul campaniei de vaccinare, prefecta Liliana Oneț și șeful DSP Flavius Cioca.

Centrul de la Isho va fi cel mai mre din oraș. ”Suntem gata să deschidem și centrul de vaccinare ISHO. La acest centru putem operaționaliza până la 8 fluxuri, așa cum sunt numite în documentele oficiale spațiile destinate vaccinării și procesele din interiorul lor. Acesta va fi cel mai mare din oraș, cel puțin până acum. Timișorenii au început deja să se vaccineze la centrul de la Iulius Town cu 2 fluxuri și la spitalul CFR. Viceprimarul Ruben Lațcău împreună cu Ciprian Trocan, responsabilul din Primărie pentru vaccinare, doamna prefect Liliana Oneț și șeful DSP, Flavius Cioca, s-au declarat mulțumiți de ceea ce au văzut azi la ISHO, companie căreia îi mulțumesc pentru sprijin nebirocratic. Vreau să lămuresc încă odată: deciziile asupra numărului centrelor de vaccinare sunt luate la nivel național. Doamna prefect a insistat pe lângă Ministerul Apărării Naționale, coordonatorul procesului de vaccinare, și la Institutul Național de Sănătate Publică, să deschidă mai multe centre în Timișoara și în Timiș și mă bucur că rugămintea i-a fost ascultată”,spune Fritz.

Edilul ține să sublinieze că decizia deschiderii centrelor nu depinde de el. ”Sper că vom afla în curând câte din cele 9 fluxuri aprobate suplimentar pentru județ ne vor fi alocate la Timișoara. Această decizie o ia Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Timiș din care fac parte reprezentanții Prefecturii Timiș, Consiliului Județean, Direcției de Sănătate Publică Timiș și ai Ministerelor Apărării și de Interne (nu și primăria). Am solicitat, bineînțeles, și doze de vaccin pe măsură cererii pentru ca Timișoara să aibă mai multe centre, cât mai repede. Vă spun toate aceste lucruri pentru că unii își imaginează că, într-o operațiune de asemenea amploare, un primar face ce-l taie capul. Mi-aș dori și eu o predictibilitate mai mare, astfel încât oamenii să știe dinainte ce urmează și noi, ca administrație locală, să nu fim puși în fața faptelor împlinite. Dar statul, așa cum este el, birocratic și greoi și uneori chiar absurd, se urnește într-o acțiune fără precedent, iar în Timiș lucrurile merg în direcția bună”, a mai punctat Fritz, care în ultima vreme s-a obișnuit să spună că multe lucruri nu sunt treaba sa.

Fritz mai spune de ce au venit mai puțin doze în Timiș ca la Iași sau Cluj, dar nu explică de ce sunt 10 și, respectiv 12 centre de vaccinare în cele două municipii mari din țară. ”Aș vrea să clarific și diferența dintre numărul de vaccinuri ajuns la Timișoara și cel primit la Cluj, orașe-centre regionale de distribuție. În timp ce de la Timișoara vaccinurile pleacă spre 4 județe- Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara- de la Cluj, de exemplu, se distribuie vaccinuri către 6 județe: Cluj, Bistrița Năsăud, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. Am cerut colegilor mei de la DSP Timiș o situație detaliată să știm câte doze rămân aici, în Timiș”, a mai spus edilul.

LĂSAȚI UN MESAJ