DISTRIBUIȚI

În Ungaria, în apropierea graniței cu România, au fost identificate două ferme unde au apărut îmbolnăviri ale păsărilor de gripa aivară. Două localități din județul Arad intră în zona de supraveghere, dar unele măsuri de securitate trebuie aplicate și în Timișoara, de către cei care au păsări de curte.

Focarele din Ungaria au apărut în localitățile Battonya și Nagykamaras, la o fermă de curcani, respectiv una de gâște pentru foie gras. Cele două localități se află în județul Bekes, învecinat cu județul Arad. În aceste condiții, Peregu Mare și Peregu Mic din județul vecin intră în zona de supraveghere a focarului de gripă aviară. Unele măsuri de impun și în Timișoara. ”Având în vedere apariția și evoluția gripei aviare, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, informăm cetățenii de pe raza Municipiului Timișoara, crescători de păsări, faptul că au obligația menținerii păsărilor în adăposturi adecvate, astfel încât să se evite contactul cu păsările sălbatice”, transmite Primăria Timișoara.

Astfel, timișorenii nu au voie să lase păsările domestice libere, în afara gospodăriei. De asemenea, orice caz de îmbolnăvire sau de mortalitate trebuie anunțat imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit din zona administrativă a fiecărei Primării, medicul veterinar oficial, și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiş (tel. 0256-204911).

Gripa aviară a fost identificată prima dată acum un secol, în Italia. Științific, s-a dovedit că se poate transmite de la animal la om, dar nu și de la om la om.

foto. stirilekanald.ro

LĂSAȚI UN MESAJ