DISTRIBUIȚI

Ultimul sfârșit de săptămână al lunii august aduce Ruga de la Muzeului Satului Bănățean, un eveniment ce se va desfășura timp de trei zile. Evenimentul are loc în acest an cu ocazia aniversării de 50 de ani a muzeului care astăzi are un statu de sinte stătător.

Ruga avea avea loc timp de trei zile, în perioada 27-29 august. Vineri de la ora 12 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ”Muzeul Satului Bănățean la ceas aniversar”, iar peste o oră va începe simpozionul ”Tradiție și modernitate în satul românesc”, ediția a VI–a. În a doua zi, sâmbătă, de la ora 11 este programată deschiderea festivalului ”Fenomenul condeierilor plugari”, organizat timp de două zile. Ziua de dumimică va fi rezervată rugii propriu-zise, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș Severin.

În 29 august 1971, pe actuala locație a Muzeului Satului s-a organizat prima expoziție permanentă în aer liber. Locația se nume respectiv Rezervația de arhitectură populară de la Pădurea Verde, și era secția de etnografie a Muzeului Banatului. Se puteau vedea două case, o gospodărie completă, cinci oloinițe, două morid e apă și două pive. Astăzi muzeul are 32 de obiective muzeale, trei săli de expoziții, peste 13.000 de obiecte muzeale.

LĂSAȚI UN MESAJ