DISTRIBUIȚI

Sezonul rece duce, din păcate, anual, la creșterea numărului de incendii, foarte multe declanșate în gospodării, din neglijența oamenilor. Iarna trecută, în Timiș a fost un număr mare de astfel de incendii, care puteau fi evitate, iar ISU Timiș transmite o serie de recomandări pentru a evita posibile tragedii.

Bilanțul anului 2019 a fost de 1614 de incendii în județul Timiș. 465 dintre ele au izbucnit în gospodăriile oamenilor. Pagubele provocate au fost de peste 17 milioane de lei. 17 persoane s-au ales cu arsuri în urma acestor incendii, iar șapte victime au decedat. Cele mai multe dintre incendiile din gospodării, 53% dintre ele, au fost provocate de instalația electrică defectă sau exploatată necorespunzător. ISU recomandă timișenilor să nu folosească instalații sau aparate cu defecțiuni sau improvizații, să nu se folosească rețeaua electrică cu mai mulți receptori simultan, să nu lăsați aparate precum fierul de călcat, reșoul sau radiatorul nesupravegheate când sunt sub tensiune. De asemenea, este interzisă folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat și firește, este total nerecomandat să se facă lucrări de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile electrice cu personal necalificat și neautorizat.

Pe lângă incendiile pornite de la scurtcircuite, un număr mare de incendii, 110 în 2019, s-au produs din cauza coșului de fum . 65 dintre cele peste 100 de incendii s-au soldat și cu pagube materiale. Cei care folosesc sobele pentru a-și încălzi locuința trebuie să-și izoleze coșurile de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. De asemenea, în spațiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. Trebuie evitată încastrarea în coșuri și burlane de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului. Coșurile trebuie prelungite cu 80 de cm minimum deasupra acoperișului, iar acestea trebuie curățate cel puțin o dată pe an de personal specializat.

A treia cauză a producerii incendiilor din gospodării. 79 de astfel de incendii din 2019 au avut această cauză. Fumătorii trebuie să fie foarte atenți, să nu fumeze în pat când sunt obosiți sau au luat medicamente, să aibă mereu o scrumieră lângă ei, să nu plece niciodată din încăpere fără să stingă țigara și să umple scrumiera cu apă înainte să arunce mucurile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ