Situația turnurilor de apă din Timișoara este în… aer, spune viitorul consilier local AUR, Ilie Sîrbu. Cel care a candidat și în 2020 și acum pentru a deveni primar spune că va rezolva problema construcției hidrotehnice din Fabric.

El a invocat referințe la perioada în care a fost consilierul personal al viceprimarului Cosmin Tabără. ”Turnul de Apă din Fabric nu mai aparține de nimeni. A fost dat Fabricii 1 Iunie, care nu mai există și acest turn nu mai este al nimănui. Procedurile au fost demarate în 2021, dar cei de la Direcția de Patrimoniu nu-și fac treaba așa cum trebuie. Am cerut clarificări atât la Direcția de Patrimoniu, cât și la Ministerul Finanțelor. Lucrurile acolo nu sunt chiar atât de roz. Un bun al primăriei nu fi valorificat, cum e cu cel de pe strada Barițiu. Și acela are o situeție destul de grea. În momentul în care o să intru în consiliul local, o să fac toate demersurile pentru a recuepra turnul pierdut”, a promis Ilie Sârbu.

Cele două turneuri au fost făcută acum peste 110 ani, înainte de Marea Unire, pentru a ajuta compensarea consumului maim de apă din oraș din timpul zilei, căci urbea fusese racordată la o rețea de apă. Ulterior, cu avansul tehnologic, turnurile de apă nu au mai fost necesare. Ele au ajuns naționalizate, iar după 1990, nu au fost retrocedate direct primăriei. Cei din Iosefin a ajuns la Aquatim, care din 2012 l-a dat primăriei, iar cel din Fabric a fost dat la defuncta Fabrică de confecții pentru copii 1 Iunie. În 2017, fabrica a intrat în insolvență.

Turnul de Apă din Iosefin trebuia să devină, pentru 2023, un spațiu artistic și să aibă o cafenea cu terasă la bază. Însă firma care a început lucrarea și-a bătut joc, contractul s-a reziliat, fondurile norvegiene au fost pierdute, iar acum, urmează să se apuce altă firmă.

LĂSAȚI UN MESAJ