DISTRIBUIȚI

Pentru anul viitor, se pregătește deja un eveniment extrem de important pentru Capitala Europeană a Culturii: o expoziție cu sculpturile lui Constantin Brâncuși. Vor fi aduse opere importante ale sculptorului originar din Gorj, inclusiv piese din colecțiile marilor muzee ale luii, precum Tate Gallery sau Gallery Pompidou.

Expoziția va avea loc în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, la Muzeul Naționald e Artă din Timișoara. Se estimează că totul va costa în jur de 1 milion de euro, iar Consiliului Județean Timiș va fi principalul finanțator al acestei expoziții-eveniment. ”Expoziția Brâncuși va fi punctul culiminant al unui an pe care îl dorim să fie excepțional pentru Timișoara. Va fi emblema pentru anul 2023, iar consiliului județean, ca principală autoritate finanțatoare a acestei expoziții dorește să pună pe harta Europei și a lumii întregi orașul nostru, dar și Muzeul Național de Artă. Ne dorim ca această expoziție să aibă zeci de mii de vizitatori să lase și o experiență în cadrul muzeului, pentru expoziții viitoare de o asemenea magnitutidine”, a declarat președintele CJT, Alin Nica.

Expoziția va fi o provocare organizațională și infrastrcuturală, dar directorul muzeului de Artă spune că Palatul Baroc va fi pregătit. ”În ultimii ani, nu s-a investit în infrastructura Muzeului de Artă, fapt care a dus la o situație destul de delicată ep partea de securitate, stingere a incendiilor, controlul aerului, efracție, iluminat. Am demarat investiții de la jumătatea anului 2022. Am investiti pentru senzori pentru fiecare sală de la Palatul Baroc, pentru a detecta umiditatea. Am schimbat 80 de camere de securitate, s-au realizat audituri și proiecții pentru sisteme de detectare a incendiilor. Se va implementa un nou sistem de supraveghere video”, a spus Filip Ioan Petcu.

Expoziția va reuni, spune curatoarea, în jur de 20-25 de sculpturi din colecții de stat și private cu operele lui Brîncuși. Pentru ele trebuie plătite garanții și asigurări, însă aspectul garanțiilor nu ar fi o problemă atât de mare. ”Trebuie plătite garanțiile care nu sunt enorme. E a mia parte din valoarea estimaăt a operei. Evaluările cresc la fiecare operă, în funcție de cât de solicitată este la expoziții. «Muza adormită» avea, spre exemplu, o valoare mult mai mică acum 15 ani. Acestea sunt prețuri care nu depind de noi. Ne-am redus la opere din Europa, pentru a nu plăti foarte mult transportul, pentru că de peste Ocean costa și mai mult, ca să putem intra într-un buget rezonabil. Consider că daăc toate forțele se vor pune în mișcare, se va ajunge la o expoziție frumoasă”, a punctat curatoarea Doina Lemny, doctor în istoria artei care s-a ocupat de operele lui Brâncuși și la Centrul Pompidou.

Vor fi prezentat și mai multe filmulețe și fotograifi cu operele, realizate chiar de marele sculptor. Ideea a venit de la colecționarul de artă Ovidiu Șandor. ”Acum 3 ani am încercat o astfel de expoziție. Înțelegând însă dificultatea obținerii operelor, mai ales cânv vine vorba de sculpturi, mi-am permis să sugerez un dialog să vadă dacă așa ceva ar fi posibil la Timișoara. Mă bucur că ulterior, am găsit entuziasm la nivel maxim la Muzeul de Artă, și CJT face posibilă organizarea expoziției. E lăudabil efortul pe care îl fac câțiva oameni. Mă bucur că vom aduce lucruri de la București, dar și de la Tate, Basel sau Pompidou”, a precizat Ovidiu Șandor.

Vor fi expuse atât opere din tinerețea lui Brâncuși, dar și opere din perioada sa de maturitate artistică. Deocamdată, se poartă discuții pentru sculpturile care vor fi aduse la Timișoara. Direcyoarea Institutului Cultural Francez Timișoara, Tilla Rudel, a avut și ea o contribuție și este comisar al expoziției. ”Cred că ceea ce se întâmplă este un exe,plu bund e colaborare între instituțiile de stat și mediul privat, care arată că pot coopera atât de bine. Este un exemplu bun că se poate conlucra”, a punctat Tilla Rudel.

Deocamdată, pentru Guvern, nu este o prioritate anul 2023, aspect recunoscut de Ioan Gârboni, consilierul personal al Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, dar se fac eforturi pentru sprijinul expoziției. ”Încercăm să obținem garanții guvernamentale, pentru că unele opere valorează zeci de mii de euro și scoaterea lor din anumite medii de siguranță costă foarte mult”, a punctat Gârboni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ