Miercuri seara, putem să continuăm să ne simțim bine și după zilele sărbătorilor pascale, mai ales că urmează și Ziua Europei. Opera Națională Română din Timișoara a ales cel mai potrivit spectacol, ”Bal la Savoy”, o comedie savuroasă, dar și încărcată de semnificații istorice.

Operetă scrisă de Paul Abraham s-a pus în scenă alături de Alfred și Fritz Rotter, cei mai importanți producători de teatru din Berlinul începutului de secol, al epocii republicii de la Weimar. Toți cei trei sunt evrei, Abraham fiind de origine maghiară, și au avut de pătimit din cauza regimului nazist, instaurat în 1933. Opereta, o comedie savuroasă, a avut premieră la data de 23 decembrie 1932, iar peste o lună, Abraham a fostforțat să părăsească Germania. ”Bal la Savoy” a fost interzisă”, și a început să se rejoace abia după ce regimul nazist a căzut, deci, așadar, după data de 9 mai 1945, Ziua Victoriei și a Europei.

Comedia are acțiunea la Nisa, unde marchizul Aristide de Faublas se întoarce din luna de miere cu proaspăta soție Madeleine. Fosta iubită, Tangolita, îi dă o telegramă și-l invită la balul de la Hotelul Savoy. Marchizul vrea să dea curs invitației la balul anual, iar prietenul său, atașatul turc la Paris, Mustafa Bey, îi sugereză să-i spună soției că vrea să se revadă cu vechiul său prieten, José Pasodoble, un compozitor de jazz de mare succes. Pasodoble este însă verișoara Madelenei, Daisy Darlington. Marchiza merge deghizată la bal, unde își găsește soțul într-un separeu, cu Tangolita. Soția se duce șie a într-un separeu cu avocatul Celestin.

Daidy este, la rândul ei, logodnica lui Mustafa, care mai are șase neveste. Marchizul îl mituiește pe chelnerul Pamerol să spună nimănui ce vorbește cu Tangolita în separeu, iar Madeleine îi dă dublu. Daisy vine pe scenă pentru a ridica un premiu pentru Pasodoble și astfel, Mustafa află cine e soția sa, care îi spune că nu va fi a șaptea, ci ultima sa consoartă. În final, și marchizii se împacă.

Spectacolul face parte din programul Festivalului Internațional ”Timișoara Muzicală” și începe mâine la ora 19. Operată e în română, cu supratitrare în engleză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ