DISTRIBUIȚI

Deocamdată, la nivel național nu s-au regulile clare pentru cetățeni în starea de alertă, în care vom intra de vineri, 15 mai. Primarul Nicolae Robu anunță deja o serie de reguli pe care le va stabili Comitetul Local pentru Situații de Urgență în Timișoara. Parcurile se redeschid, dar în primărie nu va mai fi permis acces persoanelor care au febră.

Primăria și-a cumprat termoscanere, care vor fi utilizate pentru relația cu publicul. Ustensilele (foto) există deja la primărie. ”Avem acele termoscanere, aparate cu care se ie temperatura tuturor persoanelor care vin în în primărie, inclusiv pentru angajați. Evident, că nu avem de gând să redeschidem o relație deschisă cu publicul față în față. Trebuie să ne modernizăm și să folosim noile tehnologii. Acolo unde se impune un contact față în față, firește, vom menține. Dar eu nu-mi doresc să revenim peste noapte la aglomerația cu public, când lucruri care se puteau rezolva foarte bine de la distanță se rezolvau cu deplasarea oamenilor aici. Persoanele depistate cu peste 37,7 grade Celsius vor fi împiedicate să intre în primărie, indiferent că vor fi angajați sau nu și vor fi îndrumate să ia legătura cu medicul de familie”, a declarat Nicolae Robu.

Deocamdată, edilul spune că nu se pot anunța măsurile noi întrucât mai întâi trebuie să apară măsurile în plan național, comunicate deocamdată doar pentru saloane, stomatologi și agenți economici. Totuși, Robu a anunțat redeschidere parcurilor, măsură luată de autoritățile locale, nu de Guvern, dar și a florăriilor. ”Avem în vedere să luăm măsuri ce țin de noi aici. Le vom anunța după ce apar comunicarea ce vorbește de perioadă de după 15 mai, când vom trece de la starea de urgență la stare de alertă. Deocamdată, nu știm decât ce auzim de la comunicatorii naționali. Intenționăm să deschidem parcurile și florăriile”, a punctat primarul Timișoarei, care a recunoscut că de multe ori, măsurile au fost anunțate pe ultima sută de metri.

O serie de reguli importante se aplică pentru transportul în comun. În mijloacele de transport în comun este obligatorie masca sau o eșarfă pe gură. De asemenea, trebuie păstrată distanța între călători, iar unele uși vor fi dedicate doar Urcării, iar altele, doar Coborârii. Robu spune că autobuzele, tramvaiele și troleibuzele nu vor mai pleca până nu se conformează toată lumea. ”Vatmanii vor avea obligația să nu plece dacă nu se vor respecta regulile. Se poate ajunge și la intervenția opiniei publice, dca să nu ajungă la chemarea poliție, pentru a ne proteja. Nu e normal să fie lăsați unii indivizi care să pună în pericol sănătatea oamenilor civilizați, care înțeleg lucrurile și se comportă rațional”, a anunțat edilul.

Primarul spune că pandemia trebuie luată în seria. Spitalul ”Victor Babeș” a avut 549 de pacienți internați cu coronavirus. S-au vindecat 422 de persoane, inclusiv destul de multe din județele limitrofe. De asemenea, la Spitalul de Boli Infecțioase au decedat 41 de oameni, marea lor majoritatea timișeni. Mai erau luni internate 86 de persoane, doar 15,6% din totalul internaților. Procentul vindecărilor e de 77%, air cel al deceselor, de 7,4%. ”Cu acest virus nu e de joacă. Trebuie să fim precauți. Am avut cinci cazuri din aceeași scară de bloc, din familii diferite”, a spus primarul, care a explicat că o parte dintre cei decedați cu covid-19 sigur ar mai fi avut de trăit, deși aveau probleme de sănătate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ