DISTRIBUIȚI

În zona pietonală din jurul Pieței Unirii, multe clădiri au fost reabilitat, au apărut multe magazine, cafenele și restaurante, iar zona e una lăudată de toți cei care vin să viziteze Timișoara. Din păcate, la intersecția străzilor Emanoil Ungureanu cu Eugeniu de Savoya se regăsește o ruină, clădire care e î paragină de ani de zile. În sfârșit, acolo un privat va valorifica o investiție.

Consilierii locali timișoreni au aprobat la ședința de marți Planul Urbanistic Zonal pentru acea adresă. ”Am trăit să o văd și pe asta”, a spus, în cadrul ședinței de plen, viceprimarul Dan Diaconu. Clădirea care se va ridica acolo va avea un regim de subsol, parter, două etaje și mansardă. Funcționalitățile vor fi de restaurant, spații comerciale, dar și apartamente. PUZ-ul va fi valabil trei ani, conform proiectului de HCL. Proprietarii, o societate comercială care a achiziționat clădirea în urmă cu doi ani, e obligată să amenajeze și spații verzi în proporție de 5%.

Clădirea va trebui să aibă și acces pentru publicul larg. ”Autorizaţia de construire se va emite doar după realizarea în prealabil a operaţiunilor reglementate prin documentaţia de urbanism cu privire la obligativitatea asigurării accesului semipublic pentru vizitarea fântânii existente pe teren – conform planşei nr. 07 ,,Obiective de utilitate publică”, doar după reglementarea situației juridice înscrise in CF nr. 421478, nr. cad. 421478 (CF vechi nr. 115, nr. top. 304), Timișoara respectiv după obținerea acordului proprietarilor conform Contractului de Constituire al Dreptului de Superficie nr. 305 din 19 aprilie 2018 şi asigurarea tuturor utilităţilor necesare investiţiei în conformitate cu Planul de acţiune asumat”, se arată în proiectul de HCL.

Istoria ”ruinei” e una complicată. Rodica Vlad a închiriat imobilul în 2001, în urma unei licitații. Vlad s-a angajat să renoveze clădirea, deja aflată într-o stare de degradare. Femeia de afaceri a susținut că nu mai putea reface clădirea, cu o investiție de peste 200.000 de euro, întrucât, conform unei expertize, zidurile nu ar fi rezistat, iar edificiul s-ar fi prăbușit.  În 2006, cu intenția menținută de a face un hotel, Rodica Vlad a cumpărat clădirea cu 100.000 de euro, dar nu a primit aprobarea de a demola clădirea. Peste un an a vândut-o italienilor de la Stagione Imobiliare, cu un milion de euro!

Proprietarii nu au făcut mai nimic în zonă, și primeau, periodic, amenzi, pentru că edificiul e în stare de paragină. În 2018, proprietarii, cei de la Stagione Imobiliare și Societatea Fassina Particepazioni, care aveau drept de superficie pe șase ani, au vândut clădirea celor de la Imobiliare C16.

foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ