DISTRIBUIȚI

Deși arderea miriștilor și a resturilor vegetale din agricultură nu este permisă fără aprobare, în fiecare primăvară, în Timiș, problema persistă. ISU Timiș transmite că în ultima lună și în ultimele zile au avut de stins multe astfel de incendii, majoritatea provocate pentru a igieniza terenurile agricole, ca să fie pregătite de lucrările specifice primăverii.

Doar în weekend, pompierii din Timiș au avut de stins 31 de astfel de incendii de vegetație. În primele trei luni ale anului 2020, în cel mai vestic județ al țării au avut loc 194 de astfel de incendii. ”Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și pierderi de vieți omenești”, spun cei de la ISU Timiș.

Pompierii atrag atenția că stingerea incendiilor de vegetație implică un cost major, cu multe resurse. Cetățenii sunt sfătuiți să nu utilizeze focul în locuri cu risc de incendiu, pe timp de vânt și la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile, cum ar fi casa, şura, depozitul de cereale, pădure, etc. Miriștile și deșeurile vegetale trebuie arse în locurile special amenajate, iar cetățenii sunt sfătuiți să se intereseze la primărie despre planificarea pentru astfel de arderi, în ceea ce privește zilele și locul. Pentru astfel de ardei, e necesar permisul de lucru cu focul de la serviciile pentru situații de urgență. arderea trebuie supravegheată în permanență, iar jarul, stins la final.

 

LĂSAȚI UN MESAJ