Primăria Municipiului Timișoara anunță că de luni, 15 aprilie, pornesc activitățile de dezinsecție. Timișorenii trebuie să aibă grijă să nu fie stropiți direct de substanțe, dar și să facă propriile lucrări în gospodăriile lor, astfel încât operațiunea făcută la nivel de oraș să aibă și efect.

Acțiunea de combate a țânțarilor se va face în perioada 15-25 aprilie, pe cale aeriană. Se va acționa între orele 21-6.  La fel ca în anii trecuți, de dezinsecție se ocupă Coral Impex SRL, o firmă din Ploiești. Cetățenii sunt rugați ca în timp ce avionul stropește cu substanțe pentru a distruge larvele și țânțarii, să aibă grijă să nu fie în raza de pulverizare. De asemenea, crescătorii de albine sunt rugați să protejeze stupii de substanțele pulverizate, căci, în caz contrar, primăria și firma nu sunt responsabile de daune. Coral Impex va face dezinsecția cu personal calificat și dotat cu echipamentul de protecței corespunzător.

La dezinsecție se vor folosi următoarele substanțe: Cymina Plus, având substanţa activă Cipermetrina, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru  serviciul de dezinsecţie terestră; Vectobac WG având substanţa activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru serviciul de larvicidare. Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.

Autoritătițile reamintesc că, în conformitate cu legislația în vigoare, persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 500 și 1000 de lei, iar cele juridice, cu sume între 1000 și 2500 de lei în situația neefectuării lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie, imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), fără a se lua măsuri de combatere a dăunătorilor din spaţiile proprii.

Autoritățile mai anunță că dezinsecția va fi reprogramată în caz de vreme nefavorabilă, căci nu se poate stropi pe timp de ploaie.

4 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Nu se face in aprilie dezinsectie aeriana(a se vedea comunicatul firmei Coral Impex), doar dezinsectie terestra, cu utilaje pe masini pe aliniamentele stradale si cu echipe la sol in parcuri si loc de joaca.

  2. Aceste informații au venit dinspre primărie și nu s-a anunțat o anulare. Așadar, reclamați la ei. Comunicatul poate fi găsit pe site-ul Primăriei Timișoara.

  3. Cu tot respectul da nu specifica niciunde ca se face dezinsectie aeriana.
    Acesta este comunicatul de pe site ul Primariei : https://www.primariatm.ro/2024/04/05/dezinsectie-tantari

    ,,Primăria Municipiului Timișoara începe preventiv tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 15 – 25 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

    Tratamentele vor fi efectuate terestru, între orele 21:00 – 6:00. Menținerea unui mediu sănătos și protejarea sănătății cetățenilor reprezintă o prioritate, astfel că, vă rugăm să evitați zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvelor acestora, pentru a elimina eventualele incidente neplăcute.

    Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire.

    Precizăm că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

    Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, Vectobac WG). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

    Menţionăm că, în conformitate cu dispozițiile legale, asociaţiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente, au obligația, la rândul lor, să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor. De asemenea, aceștia sunt obligați:

    – Să salubrizeze și să igienizeze spaţiile proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie;

    – Să efectueze lucrări de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;

    – Să ia măsuri de combatere a dăunătorilor de pe spaţiile verzi din proprietate;

    – Să nu execute lucrări de dezinsecţie sau să aplice pesticide fără autorizare sau substanţe care afectează insectele polenizatoare

    Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

    Serviciul Comunicare”

  4. Noi am primit două conunicate distincte pe subiect. De la primărie. Dacă au șters sau nu un comunicat, este problema lor. Reclamațiile la ei!

LĂSAȚI UN MESAJ