DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș pregătește deja planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022. Este anul în care intră la liceu prima generație care a putut opta pentru clasa 1 sau clasa 0 ca start la școlarizării, astfel că numprul claselor a IX-a va fi diminuat și în județul nostru.

Acum, în clasa a IX-a sunt 5434, iar în iunie termină clasa a VIII-a 4372 de copii. Astfel, dacă acum sunt 912 de clase a IX-a (liceu, învățământ dual sau profesional), iar pentru anul viitor, inspectoratul școlar dorește 162 de clase. Propunerea de diminuare pentru învățământul la zi e de la 146 la 138 de clase. Pentru școala prfesională, se propune diminuarea de la 46 de clase la 24. Marin Popescu spune că nu vor fi probleme cu profesorii, pentru norme. ”Această diminuare a numărului de clase are impact și asupra resurselor umane. Nu ne rămâne decât, la nivelul fiecărei unități de învățământ, profesorii să rămână pe loc și să existe reducei de activitate”, spune inspectorul școlar general.

Vor fi reduse la toate liceele doar câte o clasă de a IX-a față de ceea ce există în acest an școlar în rândul bobocilor de liceu. Vor fi trei excepții, acolo unde există un singur județ arondat la o zonă mai largă din județ. Este cazul Liceului din Deta, al Liceului din Buziaș și al Liceului din Peciu Nou. La Buzia, Popescu spune că trebuie să se facă și clase de pregătire în domeniul turismului. ”Este ultimul an în care accpet să avem unități d eînvățământ într-o zonă cu potențial economic, dar să nu avem clase cu profil tehnologic, de servicii și turism, mai ales că avem un potențial mare”, doar pentru că acolo avem dintotdeauna doa rliceu teoretic”, a explicat Popescu, cu argumentul ca planul de școlarizare trebuie adaptat la nevoile economice.

Referitor la planul de școlarizare, la clasa a V-a, din toamnă, se va înregistra o creștere cu 60 a numărului de clase, astfel că aici va apărea o ”fereastră” de completare a normelor profesorilor.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ