Pacienții care suspectează că au probleme pulmonare pot să facă o investigație de oscilometrie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie”Victor Babeș”. Aici există un aparat oscilometru, unic în vestul țării.

Oscilometrul intervine atunci spirometria, investigația clasică, nu e posibilă. Aparautl măsoară rezistența căilor respiratorii mari, dar și a celor mici, de la periferia plămânilor. Astfel, sunt identificate modificările structurale de la nivelul plămânilor și se poate vedea dacă pacientul are vreo boală obstructivă, precum bronhompneumonia cronică obstructivă sau astm bronșic, sau o boală din categoria celro restrctive, precum fibroza pulmonară. Acest tip de investigație permite  identificare bolilor pulmonare cronice. Tehnica se numește oscilometrie forțată. Cu ajutorul undelor de sunet, se măsoară pasiv mecanica pulmonară. Cel ce vine la investigații suflă într-o piesă bucală, în timp ce are nasul prins cu o clemă.

Medicii explică metoda. ”Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe. Se obțin, astfel. informații importante despre inomogenitatea regională și periferia pulmonară. Undele de fecvență mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvențe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni. Modificările de flux și presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer”, spune medicul specialist pneumolog Noemi Suppini.

Tehnica este non-invazivă și nu presupune respirația forțată. De aceea, e utilizată cu succes mai ales pentru copii sau bătrâni. ”Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respirației, undele de sunet se suprapun peste respirația normală. Oscilometria forțată este o tehnică de investigații mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistența pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsurați pot detecta modificări precoce în funcția pulmonară, mai ales la fumători, dar și pierderea controlului bolii la pacienții astmatici sau la pacienți cunoscuți cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forțată poate fi utilizată în situații particulare, atunci când spirometria nu este posibilă. De asemenea, poate fi folosită și ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”, mai spune medicul Noemi Suppini.

Oricine poate beneficia de investigație, cu trimitere de la medicul pneumolog, plus o programare la Ambulatoriul spitalului. Este recomandat ca în ziua investigației să nu se fumeze și să se evite efortul intens. În cazul celor ce fac investigații complexe, se recomandă ca oscilometria forțată să fie prima investigație pulmonară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ