DISTRIBUIȚI

La scurt timp după terminarea Primului Război Mondial, Timişoara este marcată de câteva evenimente tragice, puse fie pe seama întâmplării, fie pe seama unor comploturi politice. Unul dintre aceste evenimente nedorite la reprezentat şi incendiul din cartierul timişorean Iosefin din luna aprilie a anului 1922.

„Seara, între orele 8-9, [în data de 24 aprilie 1922]  un puternic incendiu a izbucnit la fabrica de mobile Imre Ilieş, de pe Splaiul drept al Begeului Nr.36. Dându-se imediat alarma, au sosit la faţa locului toate posturile de pompieri împreună cu capii autorităţilor civile şi militare: d. Colonel Boldea, comandantul pieţei; d. Prefect Dr. Coste, Prefectul de Poliţie Ştefănescu, Directorul Poliţiei Romulus Miu, Căpitanul Sârbu de la garnizoană, şeful poliţiei criminale Selegeanu şi şeful circ. IV de poliţie Comisarul Perian, care au luat imediat măsuri pentru localizarea incendiului şi izolarea clădirilor din împrejurimile incendiului.

Incendiul izbucnit mai întâi la fabrica de mobile Ilieş Imre s-a întins cu o iuţeală uluitoare, astfel cu toată munca pompierilor, cărora li se cuvine toată lauda, incendiul a distrus complet rândul de clădiri în care erau instalate: Fabrica de mobile Ilieş, fabrica de pălării <<Victoria>>, atelierul mecanic Vucetucu şi Kalany, un mare depozit de grâne. De menţionat că, fabrica de mobile avea în depozit câteva vagoane de scânduri care au fost complet distruse de foc.

Pagubele pricinuite de incendiu se evaluează la aproape 2 milioane lei.

Se spune că, rândul de clădiri distruse are o vechime de peste 400 de ani. Ordinea a fost menţinută de poliţie, secondată fiind de detaşamentele din Regimentele 5 Obuziere, 1 Artilerie şi 31 Infanterie, care au fost şi de mare folos la localizarea incendiului. După orele 1 noaptea, focul a fost complet localizat. Poliţia face cercetări pentru a stabili cauzele acestui incendiu”. [„Banatul Românesc”, Anul IV, Nr.84, Timişoara, 25 aprilie 1922].

LĂSAȚI UN MESAJ