DISTRIBUIȚI

Controversata lege inițiată de de doi parlamentari PMP, potrivită căreia în școli, universități sau centre de formare profesională se interzice referirea la identitatea de gen, este combătută de rectorul UVT, Marilen Pirtea. De altfel, PNL a votat împotriva legii.

Proiectul a fost inițiat de Vasile-Cristian Lungu și Emil-Marius Pașcan, senatori PMP. Proiectul de lege a trecut cu voturile PSD și PMP. PNL s-a abținut, iar USR și UDMR au votat împotriva. Legea spune că nu e voie să se facă referire la identitatea de gen în sensul în care genul ar fi un concept diferit de sexul biologic. Proiecte legislative similare au fost adoptate recent în Polonia și Ungaria. Rectorul Universității de Vest califică legea drept o tentativă de cenzură.

Pirtea spune că legea încalcă și principiul autonomiei universitare. ”În urmă cu aproximativ 30 de ani, eroii revoluției și-au sacrificat libertatea, unii chiar viața sau sănătatea, pentru ca libertatea de exprimare și de gândire să nu ne fie îngrădite. Modificarea recentă a Legii Educației Naționale, prin interzicerea activităților care răspândesc teoria identității de gen, contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic, cât și principiilor de funcționare ale mediului academic. Astfel, interzicerea prin lege a unor teorii sau discipline științifice afectează grav principiile de funcționare ale Universității de Vest din Timișoara. Prin amendamentul adoptat în Parlament se încalcă o serie de principii fundamentale, precum principiul autonomiei universitare, principiul libertății academice, principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice, principiul incluziunii sociale și al egalității de șanse”, spune Marilen Pirtea.

Conform rectorului, UVT nu este de acord cu o asemenea cenzură. ”Una dintre sarcinile fundamentale ale oricărei universități este aceea de a asigura generațiilor viitoare o educație bazată pe respectul valorilor fundamentale ale umanității, pe promovarea științei și a incluziunii sociale. De aceea, Universitatea de Vest din Timișoara va susține în continuare manifestarea liberă a diversității de opinii științifice și va lua poziții publice critice la adresa oricărei tentative de cenzurare. Știința și societatea pot progresa numai în urma unor dezbateri academice libere. Interzicerea prin lege a unor teorii sau a unor discipline științifice reprezintă nu numai un demers periculos, ci și un demers lipsit de sens, atâta vreme cât adevărul în știință nu poate fi stabilit de autorități publice”, consideră rectorul.

Parlamentarul PNL spune că preferă să creadă că această lege este o scăpare. ”Universitatea de Vest din Timișoara va continua să promoveze principiile democratice enunțate în Carta UVT cu privire la egalitatea de șanse, oferind oportunități egale tuturor membrilor societății, și se va opune public discriminării sau hărțuirii oricărei persoane. De asemenea, Universitatea de Vest va întreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini libertatea academică și autonomia curriculară a membrilor săi, inclusiv cea referitoare la studiile de gen. Ne exprimăm încrederea că aspectele semnalate vor fi corectate, fiind probabil o scăpare de moment a forului legiuitor”, a mai transmis Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ