În anul capitalei culturale europene, an pre-electoral, Dominic Fritz a găsit o metodă de mitui mascat presa, cu burse pentru jurnaliști, alăturate unor burse ce deja existau pentru artiști. Mascarada continuă și în acest an, desigur, electoral.

Diferența notabilă este că, anul acesta, Dominic Fritz nu mai apare cu declaraței asociată la comunicatul de presă despre oferirea acestor burse, total imorale în aceea ce privește jurnaliștii, așa cum o făcea, fără rușine, anul trecut. De altfel, Fritz e recunoscut că pompoează bani prin societățile municipale la publicații prietene cu el, deci bani publici, nu ai USR. El a apărut într-o înregistrare audio în timp ce spunea explicit fostului șef de la Piețe că tele Europa Nova trebuie să știe că el semnează cpntracutl de publiciatte cu Piețele, iar substratul e clar pentru orice adult. Cu atât mai mult cu cât pe listă sunt și jurnaliști care scriu și politică și administrație, nu doar cultură, astfel că, evident, scriu și despre Primăria Municipiului Timișoara, USR sau Dominic Fritz.

A existat însă o limită de bun-simț impusă, și anume, ca ziariștii care au luat anul trecut bani de burse să nu mai poate aplică. Banii s-au acordat prin programul ”Energie! Burse de creație” și fondul total este de 1.600.000 de lei, împărțiți la 82 de proiecte. 67 de artiști primesc bani, împărțiți în categoria 15-35 de ani și peste 35 de ani. Alți 15 jurnaliști primesc bani. Au fost 216 aplicații în total, așadar, mai puțin de jumătate din proiecte primesc bani. O bursă în acest program este de 19.5o0 de lei brut, o sumă consistentă, mult peste cea de anul trecut, în jurul a 12.000 de lei. Anul acsta, dintre jurnaliștii cu burse, sunt localnici și consacrați Otilia Galescu, care deține siteul Știri de Timișoara și e corespondentul RFI, plus Adian Iriza, mai degrabă fost jurnalist, acum PR.

În 2023, disproporția dintre numărul artiștilor finanțați și jurnaliști a fost mult mai mare: 37 de artiști și 23 de jurnaliști. Fondul total a fost mai mic, 720.000 de lei. În 2022, programul a fost așa cum trebuia să fie, cu burse doar pentru artiști, 37 la număr, care au primit 500.000 de lei. Lista finală, după conetstații, o găsiți aici. De remarcat că în rândul burselor de jurnaliști nu au fost conetstații.

LĂSAȚI UN MESAJ